Промишлените поръчки в ЕС са нараснали слабо през април 22.06 | 18:57

България е с най-голям спад на месечна основа и най-силен растеж за една година

От Кремена Бедерева

Поръчките за промишлените предприятия в еврозоната, обединяваща 17 страни от ЕС, са нараснали по-малко от очакваното през април, което е още един признак, че икономиката в региона е забавила темпа си на растеж.

Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от ДПА. Статистическата служба на ЕС съобщи, че новите промишлени поръчки са се увеличили с 0,7 на сто през април, след като отчетоха спад от 1,5 процента през март.

Анализаторите очакваха поръчките да нараснат повече през април - с 1,1 процента. Все пак на годишна основа промишлените поръчки бележат растеж от 8,6 процента за април. Новите промишлени поръчки в целия ЕС на 27-те са се повишили с 0,2 на сто през април спрямо март и с 6,9 на сто на годишна основа, посочва БТА.

Сред страните членки, за които са налице данни, най-голям растеж на месечна основа е отчетен в Ирландия (+11,2 процента), Финландия (+7,1 процента) и Румъния (+6,6 процента), а най-силен спад - в Унгария (-9,6 процента), Латвия (-7,8 процента) и България (-6,7 процента), сочат данните, публикувани на сайта на Евростат.

На годишна основа най-голям растеж има в Естония (+53,2 процента), Финландия (+28,8 процента), Литва (+21,1 процента) и България (+17,7 процента). Следва Румъния с увеличение от 16,7 процента. Понижения са отчетени във Великобритания (-2,8 процента), Дания (-2,5 процента), Полша (-2,4 процента) и Унгария (-2 процента), според данните на Евростат.