Протест в Пловдив: Граждани поискаха смяна на системата за управление на България 07.09 | 11:49

От групата поставят и ултиматум: “След гражданско неподчинение и блокиране на столицата при отказ от страна на управляващите да изпълнят волята на българския народ"

От iNews.bg

В Деня на Съединението в Пловдив се проведе протест, по време на който граждани поискаха лустрация на трите власти, съд за прехода, смяна на системата на управление на България и избори в държавата чрез Велико Народно събрание.

Събитието бе организирано в социалните мрежиВ Деня на Съединението в Пловдив се проведе протест, по време на който граждани поискаха лустрация на трите власти, съд за прехода, смяна на системата на управление на България и избори в държавата чрез Велико Народно събрание.

Събитието бе организирано в социалните мрежи.

"Това е отношението на Тотев за събитието "ВНС без жълти павета” в Пловдив. Нашият отговор ще го разберат на 6-ти..”, това е написал в групата "Будни за България” Ивайло Дамянов, който е един от инициаторите на протеста под тепетата в Деня на Съединението. Той е сложил снимка на оградения площад "Централен”, като според него всичко се прави с цел, за да се саботира проявата им.

Коментарите под публикацията на Дамянов са доста крайни. Част от хората смятат, че властта в България е обзета от страх заради мащабната проява и всячески ще се опита да парира протеста им.

"Няма да ни спрат точно, когато огъня се разгаря, каквото и да се хвърли в него ще изгори!!!”, "Тази ограда я махаме с няколко силни мъжки ръце и хиляди борбени българи. Няма какво да ни плаши!”, пишат други потребители в групата.

Въпреки че някои от хората се опитват да обяснят, че ремонтът на площада е планиран и за него се говори от доста време, повечето революционно настроени хора не вярват. Почти всички са убедени, че това се прави с цел, за да са опазят полиците от гнева на народа.

Макар основните организатори в групата да обясняват, че събитието в Деня на Съединението не е протест за свалянето на правителството, а "процес не обединяване” на българския народ, целите им са написани повече от ясно.

Прокламираните цели на протеста навръх Съединението са:

  1. Приемане закон за лустрацията на трите власти.
  2. Вариант за безпартиен модел на управление и избори.
  3. Съд за прехода.

Тези, както и други предложения ще бъдат публично презентирани и гласувани на 6 септември. Резултатът от гласуването ще определи дневния ред за свикване на Велико народно събрание, пишат "Будните”.

На същия протест в Пловдив щяла да бъде обявена и дата, на която "пред парламента ще поискаме от нашите служители в него да свикат Велико народно събрание и да следват дневния ред, над който сме се обединили”.

От групата поставят и ултиматум: "След гражданско неподчинение и блокиране на столицата при отказ от страна на управляващите да изпълнят волята на българския народ ще поискаме оставката на правителството!”.

Водещи

Най-четени