Протест пред КЕВР заради цената на водата 17.12 | 09:53

Акцията е организирана от общинските съветници на БСП

От iNews

Днес общински съветници от БСП организират протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заради готвеното увеличение на цената на водата от началото на следващата година. От 1 януари се очаква поскъпване на водата в 27 населени места. Час след началото на протеста започва и заседание на Държавния регулатор.

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1,5 процента.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година, обясни преди дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

"Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи".

Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

В същото време от КЕВР са изчислили, че загубите по ВиК мрежата растат. През 2017 г. над 61% са загубите по тръбите, докато през 2016 г. те са били 60 на сто. Нарастването на загубите идва въпреки вложените пари за ремонти и успешно рехабилитираните "водни цикли" в много общини в страната.

Традиционно най-зле е ситуацията в Добрич, където по тръбите "изчезва" почти 86% от водата. В класацията я следват Варна, Плевен и Пловдив, където се губи 60 на сто от питейната вода.  Отличници са в Русе. Там загубите са "едва" 41%. В столицата течовете по мрежата са около 50 на сто. За сравнение загубите в градове като Амстердам, Кьолн и Париж са от порядъка на от 4 до 8 на сто.

Водещи

Най-четени