Протест пред съдебната палата срещу екстрадиране на българин в САЩ 01.02 | 15:48

Демонстрацията в зашита на Росен Йосифов ще се проведе довечера

От iNews.bg

Граждани се събират на мирен протест пред Съдебната палата срещу поисканата от САЩ екстрадиция на 51-годишния Росен Йосифов. Акцията е насрочена за 18 часа тази вечер. Тя се организира във Фейсбук от семейството на Йосифов, което настоява екстрадицията му да се спре и делото му да се преразгледа в България.

"За мен невъзможни неща няма, стига да има хора и институции, които искат да си свършат работата и да се заемат със случая и да го вземат присърце. Самото решение на съда, ако ми позволите да ви го прочета, в производството се твърди, че държавата не притежава възможност за извършване  на преценка доколко са налице доказателства за съпричастност на българския гражданин към престъплението. Това за мен е недопустимо български съд да се изказва по този начин. Те да нямат възможност да извършват преценка, дали изобщо има криминално деяние или не", разказа пред БНР дъщерята на Йосифов – Виктория.

Йосифов беше арестуван през декември. Той е обвинен, че е подпомогнал схема за пране на пари чрез търговия с криптовалута - т. нар. "биткойни".

Миналата седмица Софийският апелативен съд потвърди решението на предишна инстанция той да бъде екстрадиран.

Водещи