Протест срещу концесионер следобед в Нови хан 25.03 | 12:49

Хората се притесняват за здравето си вследствие на добива на кварцов пясък

От iNews.bg

Мирен протест срещу концесия започва в 14:00 ч. в Нови хан. Той е насочен среу стартирането на добив на кварцов пясък в лесопарк Побит камък. Сборният пункт е на площада пред читалище "Иван Вазов 1928”.

Според организаторите на протеста концесионерът "Ватия Холдинг” АД възнамерява да започне експлоатация на 26 март и предвижда добив на 80 хиляди тона кварцов пясък на площ от 67 декара в землището на селото до края на годината.

Жителите на Нови хан са категорично против добиването на инертни материали в лесопарка, тъй като това ще влоши качеството на въздуха. Кварцовият пясък е с високо съдържание на силициев диоксид. Фините частици от него остават по-дълго във въздуха, отколкото обикновените прахови частици и продължителното им вдишване може да увреди белите дробове и да доведе до сериозни заболявания като рак и силикоза, известна като болестта на миньорите. През 80-те години на миналия век в района се е добивал кварцов пясък, но след това добивът е спрян, а районът е изцяло залесен заради опасността от свлачища.

Първите къщи от вилната зона на Нови хан са само на няколкостотин метра от кариерата. В близост има и комплекс от затворен тип, в който живеят семейства с малки деца. Добивът на кварцов пясък е свързан с изсичането на дървета, което отново ще създаде предпоставки за образуване на свлачища. Към това се допълва и фактът, че концесията не е обвързана с Оценка за въздействието върху околната среда.

Водещи

Най-четени