Протестиращите се обединиха около общи искания в Сливен 23.02 | 18:24

Настояват да бъдат национализирани ЕРП-тата

От Филипа Тодева

След днешните разговори представителите на протестиращите от десетки български градове излязоха с общи искания.

Относно монополите протестиращите искат незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиенти потребители на електроразпределителни дружества, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките и за намаляване на квотите за производство на скъпа електрическа енергия, както и 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ "Козлодуй" да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар.

Те настояват категорично и за преминаване на ЕРП-ата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви, премахване на всички посредници, като НЕК поеме техните функции и разсекретяване на всички договори на производители на електрическа енергия за вътрешния пазар.

В общите им искания се посочва, че е необходимо разтрогване на договорите ощетяващи държавата и българските граждани и търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата от лицата подписали съответните договори.

Настоява се и за 50% гражданска квота в ДКЕВР.

"Относно "Топлофикация" се предлага – сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества като всеки клиент да е с право да прекратява своя договор с едномесечно предизвестие, индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия, така че по всяко време да се знае реалната консумация, както и премахване на понятието "прогнозирано количество”, ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.

Протестиращите заявиха, че ако президентът Росен Плевнелиев наистина слезе при тях по време на протеста утре ще му бъдат връчени исканията на протестиращите, а ако не го направи ще бъдат изпратени в президентството.

По отношение на политическата ситуация у нас протестиращите искат продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%, създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите; промяна на изборния закон, преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система. Настоява се за възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи. Протестиращите искат още да отпаднат чл. 69 и чл. 103 от Конституцията.

В неделя исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това исканията ще бъдат входирани при президента.

Междувременно СДВР призова участниците в утрешния мирен протест в София да се разграничават от прояви на агресия.

"Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви", подчертават от полицията.

Водещи

Най-четени