Протестите на метеоролозите преминават в ефективна стачка 01.09 | 16:20

Работата в института е сериозно затруднена след напускането на ръководството

От iNews.bg

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са влезли в процедура за започване на ефективни стачни действия. Причината е, че Управителният съвет на Българската академия на науките освободи предсрочно от длъжност директора на института проф. Христомир Брънзов, ден след като той подкрепи протеста на колегите си, които настояват НИМХ да бъде отделен от БАН, предаде "Дарик".

Някои от тях обясниха, че работата в института е сериозно затруднена, тъй като целият му ръководен екип се е оттеглил в знак на солидарност с Брънзов. Подготвя се и декларация, която ще бъде входирана в Министерския съвет, просветното министерство и БАН.

"В декларацията има две основни точки - на първо място да се реши незабавно кризата, което означава, че ще продължат действията по извеждането на института от академията и на второ място - Общото събрание на БАН да отмени решението на Управителния съвет за отстраняване на директора от длъжността му", обясни Евгения Егова, цитирана от БНР. Заседанието на Общото събрание на БАН е насрочено за 10 септември.

Водещи

Най-четени