Проучване: Българите - сред най-нетолерантните в ЕС 04.03 | 13:30

Колкото по-бедна е една държава, толкова повече гражданите ѝ не търпят близо до себе си хора, различни по етнос или религия, твърди изследване на Университета на Невада

От iNews

България е сред най-нетолерантните страни от ЕС и колкото по-бедна е една държава, толкова повече гражданите ѝ не търпят близо до себе си хора, различни по етнос или религия. Това показва проучване на Университета на Невада, цитирано от "Дневник". То е събрало данни от допитвания, обхванали общо 450 хил. души в 100 страни.

По-надолу в класацията на европейските държави са само Литва, Естония, Румъния и Чехия. Най-толерантни сред държавите от ЕС са Швеция, Испания, Франция и Дания, а на първо място от стоте страни, за които има данни, е Аржентина – главно заради голямата търпимост към различните раси и религии (без исляма).

Изследователите използват за мярка какъв процент от респондетите не биха искали да имат съсед от различна религия. Приведените във вид на графика резултати показват, че колкото по-висок е БВП на една държава, толкова по-толерантни са гражданите ѝ – изключение сред богатите страни е само Япония. Най-бедни, но и най-нетърпящи различия са Армения, Йемен, Индия и Бангладеш, а от европейските страни – Латвия, Естония, Румъния и България, близо до тях по показатели са Полша, Хърватия и Унгария.

България се намира горе-долу на същото място в подредбата и когато се уточни от каква религия би бил потенциалният съсед. Негативното отношение се увеличава, ако той е мюсюлманин (надминавайки 25%) и остава на близко до средното ниво за съседи хиндуисти.

Интересното е, че румънците, словаците и чехите са много по-предубедени спрямо хиндуистите, отколкото спрямо мюсюлманите. Нежеланието на българите да имат за съсед евреин е горе-долу на същото ниво като средното, но там разликата със западноевропейските държави е по-голяма.

По подобен начин изглежда картината и по отношение на предразсъдъците спрямо хора от друга раса. Изключение правят само ромите, срещу които предразсъдъците са много по-високи, макар отново да намаляват от около 70% нежелаещи ги за съседи в Литва и Словакия до около 25% в Швеция, която е най-толерантната страна в ЕС. Впечатление прави и богатата Италия, където предразсъдъкът е почти толкова висок, колкото у литовците и словаците. Процентът българи, които не биха искали циганин за съсед, е около 50.

Водещи

Най-четени