Първа парламентарна комисия отхвърли Истанбулската конвенция 24.01 | 16:34

Само с един глас повече документът не мина при депутатите, отговарящи за младежта и спорта

От iNews.bg

Още първата парламентарната комисия, която разгледа предложението на Министерски съвет за ратифициране на Истанбулската конвенция, я отхвърли. Това стана обаче само с един глас повече срещу ратификацията. Макар и с 9 на 10 гласа, в крайна сметка комисията по младежта и спорта каза "не" на конвенцията.

"Против" гласуваха представителите на патриотите, Георги Марков от ГЕРБ, депутатите от "Воля" и от БСП. "За" ратифицирането на конвенцията се обявиха представителите на ГЕРБ и ДПС, предаде БНТ.

"По принцип колегите са за защита на жените от насилие – това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове", коментира председателят на комисията и депутат от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Славчо Атанасов.

По думите му в Конвенцията има 5 скандални члена, които променят изцяло нейната същност. Те отварят вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените "мъж" и "жена".

Същевременно парламентарната правна комисия прие предложението на БСП за отмяна на разглеждането на конвенцията. Още преди това да се случи, Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще внесат в парламента предложение за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция.

Водещи

Най-четени