Първанов: Не разчитайте на АБВ за промените в Конституцията 05.07 | 14:35

Ефективно правораздаване можело да се постигне и с текстове в Закона за съдебната власт

От iNews.bg

АБВ няма да подкрепи предложените от правосъдния министър промени в Конституцията, свързани с Висшия съдебен съвет и предстоящата съдебна реформа. Това заяви във Варна лидерът на партията, участваща във властта - Георги Първанов, цитиран от БГНЕС.

"На този етап онези, които правят сметките за гласуването, за което са необходими 180 гласа, за да може да мине и продължи приемането на промените в Конституцията, да не смятат гласовете на парламентарната група на АБВ. Разбира се, пак казвам, предстои обсъждане, на което ще видим дали пък няма да има раздвижване и диалогичност от страна на мнозинството”, посочи бившия държавен глава.

Той не смята, че са необходими промени в Конституцията, за да се постигне по-бързо и ефективно правораздаване в България. Това можело да стане и с допълнения на текстове в Закона за съдебната власт. АБВ е изготвила свои предложения, които ще представи в парламента.

"Няма нужда от тези промени в Конституцията, които се предлагат, а и да не говорим, че те са спорни", заяви Първанов. Той не смята, че правораздаването ще се ускори чрез намаляване на мандата на съдиите или с разделянето на ВСС, или пък с предоставяне на правото на всеки съд да сезира Конституционния съд. Напротив – тези мерки по-скоро ще доведат до обратния ефект, убеден е бившият президент.

Първанов не разбира ултиматумите на Патриотичния фронт за подкрепата на правителството и определи поведението на лидерите му като "странно".

"Не виждам политически и управленски смисъл в това да поставяш, като условие нещо, което вече си договорил. Всичко, което сме договорили, трябва да се спазва и реализира, при това в конкретните срокове. Това е единственото условие, което има АБВ”, посочи лидерът на партията.

Той следял внимателно ултиматумите на Патриотите, като отбеляза, че някои от нещата, които изискват към властта, просто нямало как да стана от днес за утре. "Патриотичния фронт всеки месец поставя нови срокове на своя ултиматум. Сигурно ще дойде време, в което АБВ ще постави ултиматум да няма повече ултиматуми. Така не се управлява”, отсече Първанов.

АБВ настоява и за редактиране на поне единия от въпросите, поставени от президента Росен Плевнелиев за предстоящия референдум за избирателните ни права, стана ясно още. Първанов обясни, че искането е насочено най-вече към въпроса за мажоритарния избор на депутати. Според него "при така формулирани въпроси всенародното допитване е рисково, може да се провали и да се компрометира още повече идеята за пряка демокрация".

Бившият президент смята, че действащият сега държавен глава би трябвало да подаде оставка, ако след провеждане на референдума отговорите на обществото не съвпаднат с очакванията му на президента, тъй като допитването на практика е своеобразен вот на доверие към Плевнелиев.

Водещи

Най-четени