Пътните произшествия намаляват 22.04 | 11:18

Отчетена е и тенденция на намаление на броя загиналите и ранените по пътищата на страната

От Георги Георгиев

Има тенденция на намаление на пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените през последните две години - 2009 г., 2010 г., а и от началото на 2011 г. Това каза за агенция "Фокус” главен инспектор Красимир Костов, от отдел "Пътна полиция”.

В момента тежките пътнотранспортни произшествия от началото на годината, които са регистрирани, са 1531, по-малко с 23 от същия период на предходната година. Загиналите са 167, по-малко с 18 и ранените 1879, по-малко с 42-ма.

Това намаление за периода от 2009-а насам се дължи на редица фактори – активна превенция, насочена към рисковите участъци в движението, включително за опазване от произшествия на децата и юношите.

От март тази година е в ход кампанията "Коланите спасяват живот! Запази детето си!”, която е насочена към ползването на предпазни колани на всички седалки в автомобилите и ползване на обезопасителни системи за превозване на деца.

Друга причина за оказването на положителен ефект е включването в превенцията по пътна безопасност на повече неправителствени организации, които инициират и провеждат акции и кампании за взаимодействие и с помощта на "Пътна полиция”. Фактор е активното участие на медиите и разпространената чрез тях информация във връзка с всяка от тези кампании.

Положително влияние е оказало и  активното  разпространение на информация за пътната обстановка с предупреждения за рисковите фактори, както и ремонтните  дейности за подобряване на пътната инфраструктура.

По думите на инспектор Костов - до известна степен намаляването на аварийността се дължи и на по-малкия брой пътувания на граждани с по-малки финансови възможности, главно на средни и дълги разстояния, но трябва да се има предвид, че когато движението не е интензивно, тогава човек намалява силата на своето внимание и е склонен да загуби управление поради разсеяност.

Водещи

Най-четени