Пътят към еврото – основна тема на срещата на бизнеса с правителството 29.01 | 09:43

На дискусията ще бъдат дискутирани важни реформи

От iNews.bg

Пътят към Еврозоната, ефектите върху икономиката и какво трябва да направи бизнесът, за да е готов за тази стъпка – това са ключовите теми, които ще обхване 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Програмата на конференцията ще представи важните реформи и ангажименти, които правителството трябва да направи, за да гарантира приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза, съобщиха от правителствената пресслужба, предаде БГНЕС. Участниците ще чуят конкретни срокове и ще могат да зададат своите въпроси към хората, които взимат решения, както и към анализаторите, които имат най-задълбочен поглед върху опита на други европейски държави.

Министър-председателят Бойко Борисов, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, директорът на Център за европейски политически изследвания (CEPS) Даниел Грос, финансовият министър Владислав Горанов, управителят на БНБ Димитър Радев и много други ключови представители на властта ще се срещнат с изпълнителни директори на едни от най-големите компании в България, за да дискутират важните реформи и ангажименти, които правителството трябва да направи, за да гарантира приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза, а също и как бизнесът плавно да се подготви за промяната.

Решението на управляващите да предприемат тази крачка е историческо и е сред най-позитивните новини за бизнес средата през последните години. Влизането на България във валутния съюз ще има и сериозни политически последствия, тъй като ще постави страната ни в най-вътрешния кръг на Европейския съюз. Основни теми, които ще се обсъждат на събитието: какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството; колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България; политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната; ефектът на еврото върху бизнеса; как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви.

Водещи

Най-четени