РАДКО иска регистрация като политическа органиция у нас 20.01 | 19:15

Сдружението на българите в Македония ще настоява за културна автономия на етническите българи в Македония

От Андриян Георгиев

Сдружението на българите в Македония - Асоциация РАДКО - иска да бъде регистрирана у нас като политическа организация. Тя ще настоява за културна автономия на етническите българи в Македония.

В Македония сдружението на българите - РАДКО, съществува от 20 години, разказва Владимир Банков, председател на асоциацията. Македонските власти обаче отказват да я регистрират въпреки решението на Европейския съд и Върховния съд в Македония.

"Ние ще направим втори път административен спор, ние не се отказваме от регистрацията и легализацията. На нас ни трябва легитимност в една европейска държава като политическа организация, но не политическа партия", посочи Банков, цитиран от БНР.

Организацията ще настоява за културна автономия на българите в Македония, както и за правото им да учат на български.

"Искаме да ни се признае правото на държавност на българите от Македония и културна автономия, което имахме от времето на Османската империя. Ще се борим за политическа и културна свобода. Близо 100 години нямаме българско образование", каза още Владимир Банков.

Митко Георгиев от Струмица пък се обърна към българските политици:

"Националната доктрина за една държава е национална библия. За съжаление, в България повече от 20 години демокрация не се води никаква сметка за българите, които живеят извън България. Сега ние се радваме. Новият президент е от Македония, от Гоце Делчев. Той е обикновен човек, който също ще ни помогне."

Водещи

Най-четени