РБ на стендбай за кандидат-президент, чакат да научат този на левицата 06.06 | 16:31

Ако тя се обедини, трябва да го направи и управляващата коалиция, за да спечели на I тур, казва Димитър Танев

От iNews.bg

Реформаторският блок засега ще изчака с избора и обявяването на личността, която ще издигнат за кандидат-президент. Причината е, че искат да изчакат първо да разберат дали левите партии ще се явят заедно на вота наесен с един кандидат или ще имат няколко. "Окончателното решение за участието в президентските избори Реформаторският блок ще вземе, след като разбере дали левицата ще се яви на тях консолидирана”, каза депутатът и представител на ДБГ Димитър Танев. И добави, че чрез диалог трябва да се стигне до номинация на човек, който да е гарант за проевропейската ориентация на България. "Съжаляваме, че Росен Плевнелиев се оттегли и че колегите от ДСБ направиха голяма грешка като минираха пътя му за втори мандат”, добави Танев. Добави също и че РБ може да се представи със самостоятелна кандидатура, ако не се постигне консенсус в дясно-центъра за обща.

"Лигочно е, че щом имаш безспорен избор и твърдиш, че е разпознаваема фигурата на кандидта-президента ти, да обявиш по-рано името. Нека тогава колегите от ГЕРБ да обявят тази номинация достатъчно рано. Тогава РБ ще вземе отношение по нея”, призова Танев. Той отбеляза, че ако има ясен фронт против настоящото управление, който да представлява консолидирана левица и различни сателитни политически сили, то логично е всеки да загърби своето партийно его и да се излезе с много силна дясноцентристка номинация, способна да спечели още на първия тур. "Така ще покажем, че настоящото управление няма алтернатива. Когато обаче отделните политически сили започват през президентската кампания да правят своята политическа аритметика и стратегия, тогава логично е РБ да издигне своя кандидатура и да се докаже максимално на предстоящите избори”, обясни Танев. Попитан за десните избиратели той каза, че са повече от левите и затова общ десен кандидат за президент има по-голям шанс от ляв кандидат. Като видят резултатите от реформите, все повече десни избиратели, и други граждани, ще ни припознават като носители на десните идеи, каза Танев. През десния вот оказваме подкрепа на разумните политики, а при леви политики България никога не е имала добри резултати, подчерта още реформаторът.

Попитан за казуса с парк "Бедечка" в Стара Загора, заради който Димитър Танев и Найден Зеленогорски от РБ организираха изслушване в парламента на заинтересованите страни пред комисията по регионална политика, реформаторът отговори, че решение на проблема има и то е в ръцете на местната власт. Той определи внущшението на председателя на ОбС Стара Загора, че Общината не е поканена на излушването като "конфронтационно и демонстрация на нежелание да се реши въпросът", тъй като на изслушването не само са били поканени, но и са присъствали секретарят на Община Стара Загора и експерти, изразили позицията на Общината. Кметът е най-малко виновен за ситуацията, но той ще претърпи най-много щети от казуса "Бедечка”, каза Димитър Танев и припомни, че има достатъчно мнозинство в местния ОбС, за да се реши въпросът при наличие на политическа воля. Има две възможности – Общината да има активна позиция или да стои пасивна. Според мен Общината може да даде равностойни терени на собствениците или областна администрация да осигури държавни терени от съответния фонд, да се изгради инфраструктурата в парка, да се направят мостовете над реката, каза още Димитър Танев от РБ и призова решенията за парка да се вземат на местно ниво при пълна публичност и прозрачност.

Водещи

Най-четени