Работата по проекта за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ предстои 26.11 | 19:26

Иска ми се ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, заяви Орешарски

От Десислава Маданска

Тепърва предстои много работа по проекта за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Всичко е на предварителен стадий. Това коментира министър-председателят Пламен Орешарски в Букурещ, където се провежда Среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По думите му, въпросът кой ще строи новите мощности не е предрешен.

"Това ще го обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор”, посочи премиерът.

Той припомни, че идеята за изграждане на VII блок не е инициатива на неговия кабинет. "Мисля, че подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство, ние просто продължаваме. За първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост”, посочи министър-председателят.

Орешарски коментира и обсъжданите в понеделник с румънския премиер Виктор Понта общи проекти. Един от тях е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле. Идеята е с изграждането на мост и хидроцентрала на реката да се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи. Решение за проекта е взето преди две години, но той все още се намира в идейна фаза.

Премиерът уточни, че се обсъжда проектът да се направи на концесия и да се ангажират публични средства, тъй като не е евтин.

Орешарски посочи още, че България ще се опита да заинтересува китайските компании за строителството на някои от магистралите ни, както и за други инфраструктурни съоръжения – като тунели под Шипка и Петрохан.

"Срещата на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа и съпътстващият я икономически форум са добра платформа за контакти между страните",

каза Орешарски след срещата си с министър-председателя на Китай Ли Къцян. Двамата обсъдиха състоянието на двустранните отношения и се договориха през 2014 г. да се проведе заседание на смесената търговско-икономическа комисия, която не се е събирала през последните няколко години.

"Говорихме за потенциално финансиране от китайска страна на проекти в инфраструктурата. Те проявиха силен интерес към ж.п. сектора. Акцент беше поставен и върху развитието на сътрудничеството в земеделието и преработвателната промишленост”, обобщи премиерът. Той каза още, че страната ни е отправила покана към китайските компании да инвестират в преработвателната индустрия на базата на местни суровини, най-вече за производството на детски храни и млечни произведения.

По време на срещата е обсъдено евентуалното откриване на пряка авиолиния между София и Пекин.

Премиерът потвърди и интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. щатски долара. Той обаче изтъкна, че за да могат държавите-членки на ЕС да се възползват от средствата по кредитната линия, е необходимо китайската страна да възприеме по-гъвкав подход по отношение на финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на ЕС. Пламен Орешарски каза, че държавите-членки са ограничени във възможността си да предоставят държавни гаранции, поради което подход, който допуска реализация на проектите чрез публично-частно партньорство или концесия, би бил по-успешен.

"Насърчаваме нашите компании да инвестират в България", каза премиерът Ли Къцян.

По думите на земеделския ни министър Димитър Греков се готви споразумение между Българската агенция за безопасност на храните и реципрочния китайски орган за стандартите, на които трябва да отговарят селскостопанските продукти, предназначени за износ. Според него спазването на тези изисквания от китайска страна, ще позволи на техните компании да стъпят на европейския пазар.

Водещи

Най-четени