Радев: Да не полетим в облаците от комплиментите за европредседателството 03.07 | 12:01

Получихме стандартните добри думи, които се казват за всяка държава, оглавявала Съвета на ЕС, подчерта той

От iNews.bg

По времето на първото европейско председателство на България се случиха критични за ЕС събития. Самото време беше критично. Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори и неговото съществуване. Това каза президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Държавният глава направи въвеждащо изказване в рамките на провеждащата се в София конференция "Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка". Целта на форума е, в рамките на един отворен дебат, да потърси отговори на редица въпроси, свързани с успехите на страната ни по време на европредседателството – както от гледна точка на политическите оценки, така и през призмата на експертния професионален анализ.

Радев благодари на всички, които са участвали в организацията на председателството. "Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки", подчерта още държавният глава.

Според Радев, когато се разглеждат приоритети на страната ни по време на председателството, трябва да се абстрахираме от "фанфарите за Западните Балкани". "Трябва да търсим други отговори – доколко приоритетите бяха избрани и отстоявани, така че да решават критични за единството и солидарността на Европа проблеми? За нейното бъдеще. Доколко тези приоритети бяха значими в регионален и национален план?", попита президентът. Той подчерта, че приоритетът Западни Балкани безспорно е важен за страната ни, но с течение на времето е възможно да излезе от дневния ред на ЕС.

Като друг важен приоритет държавният глава отчете темата за миграцията, която според него поставя на изпитания цели държава, застрашава единството на Съюза и откроява негови институционални слабости. "Затова Западните Балкани останаха приоритет за София, но останаха извън фокуса на обединена Европа. Точно заради този неин актуален проблем. Събитията се развиват с такава бързина, че Европа сама не успява да следва дневния си ред", аргументира се Радев. В изказването си държавният глава обърна внимание и на факта, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място сред приоритетите и определи това като пропуск за страната ни. Той се аргументира и с това, че три последователни ротационни председатели – България, Австрия и Румъния, са дунавски държави и имат отношение към този проблем, който е важен и за развитието на Северозападния български регион.

"Сигурността и стабилността на Европа беше друг, обявен от България приоритет, но се случиха събития, на които България не потърси отговор и не ги постави на задължително обсъждане по време на нашето европредседателство. Всички знаем за многобройните политически декларации за състоянието и бъдещето на трансатлантическата връзка, за растящото икономическо напрежение между САЩ и Европа. Това е ясен сигнал, че системата на европейската сигурност е изправена пред нов, повратен период. Дори редица европейски лидери си позволиха да направят, недопустими довчера, резки изявления – че Европа не може да разчита повече на други и трябва да поеме сигурността в собствените си ръце. България не отчете тези декларации и не постави категорично въпроса за бъдещето на европейската сигурност и на европейския отбранителен капацитет", анализира още Румен Радев.

Държавният глава коментира още, в страната ни е имало амбиции за употреба на европейското председателство за вътрешнополитически пиар. Според него стремежът България да се афишира като лидера на Западните Балкани, както и открие пътя на Македония към ЕС и НАТО, е довело до сериозни компромиси от наша страна. "Трябва да отдадем дължимото на премиера на Македония Зоран Заев, от когото реално започнаха новите положителни процеси. Разбира се, България съвсем правилно оцени този нов момент и го прие, ръководена от желание за загърбване на езика на омразата и противопоставянето", подчерта Радев.

Според него България е затвърдила положението си на периферна за ЕС страна, а посвещаването на правителството единствено на външната политика и темата за Западните Балкани, е довело до загърбването на важни процеси вътре в страната. "Външната политика не може да бъде легитимация за бездействието по критично важни за българското общество теми", допълни още президентът Радев.

Водещи

Най-четени