Радев: Не е време за сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам 09.04 | 19:00

Държавният глава се обяви за провеждането на безплатни бързи тестове, каквито имаше в Сингапур и Германия например

От iNews.bg

Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Това обяви тази вечер президентът Румен Радев в телевизионно предаване на bTV.  

"Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито народът са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти", заяви той. 

Според него с премиера не са преминали границата. "Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив. Особено когато е взела решение и то самостоятелно, без предупреждение да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол и критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалели от масовия страх", добави Радев. 

Безплатни бързи тестове за коронавирус

Държавният глава се обяви за провеждането на безплатни бързи тестове, каквито имаше в Сингапур и Германия например. Той подчерта, че Световната здравна организация призовава държавите да провеждат такива. Според Радев обаче това е трябвало да стане още в началото на появата на вируса у нас, но е било пропуснато от кабинета.

"Кабинетът взе навременни мерки за социална изолация и дистанция и това е положително. Също и разгърна хипер активна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни тестове, масови тестове трябва да бъдат осигурени. Не звучи добре, когато се казва: "Няма да тестваме, защото тестовете са скъпи". Миналата година, когато кабинетът даваше пари за самолети, те не бяха ли скъпи? И за газороводи – те не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета е инвестиция в инфраструктурни проекти, той трябва да се обърне в инвестиции в човешки капитал. Трябва да даваме повече за хората", категоричен е Радев.

Водещи

Най-четени