Радев и Борисов честитиха победата на Меркел 25.09 | 13:24

Премиерът обеща на германския канцлер и занапред българска подкрепа

От iNews.bg

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов честитиха изборната победа за четвърти пореден мандат на канцлера Ангела Меркел.

Коалицията ХДС/ХСС взе 33% от гласовете на вчерашните парламентарни избор в Германия. Въпреки че формацията на Меркел е първи на вота, резултатът е доста по-слаб от предварителните прогнози. След отказа на социалдемократите да влязат в широка коалиция, сега на канцлерката ще се наложи да сформира тройна коалиция, за да продължи да управлява. 

Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Ангела Меркел по случай изборната победа на коалицията Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз на парламентарните избори в Германия, съобщиха от прессекретарията на "Дондуков 2".

"Подкрепата на избирателите е най-красноречивият израз на високата оценка за успеха на държавническата Ви политика и визия за развитие на Германия и Европа", пише президентът на Меркел.

В писмото си държавният глава изразява желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на приятелските отношения между България и Германия, "основани на дълбоки исторически връзки и конструктивно сътрудничество в рамките на ЕС и на НАТО".

"Само с общи усилия можем успешно да се справим със съвременните предизвикателства и да допринесем за изграждането на силна и просперираща Европа в един по-справедлив и мирен свят", пише още Радев на Меркел.

"Министър-председателят Бойко Борисов изрази най-сърдечни поздравления за убедителната изборна победа на Християндемократичeския съюз в писмо до канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел", съобщиха пък от правителствената пресслужба.

"Резултатите от тези избори бяха от критична важност за бъдещето на обединена Европа и получената подкрепа на мнозинството от избирателите е най-високото признание за провежданата от Вас политика, която вече 12 последователни години е насочена към благополучието на германския народ и към изграждането на силна и просперираща Европа", обръща се Борисов към германския канцлер. 

Премиерът подчертава, че като лидер на най-силната политическа сила в Германия "г-жа Меркел ще може и занапред да разчита на България като приятел и стратегически партньор в ЕС и НАТО".

"Особено високо ценя личната Ви ангажираност за развитието на българо-германските отношения и за ценната подкрепа на Германия за България в рамките на ЕС, особено в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Вярвам, че тясното българо-германско партньорство, основано на доверие, дълбоки исторически връзки и споделени ценности, ще придобива още по-динамични измерения както в интерес на страните ни, така и като принос в справянето с глобалните предизвикателства", посочва Борисов в поздрава до Меркел.

Накрая той пожелава на канцлера "здраве и нови бъдещи успехи в отговорната й мисия".

Водещи

Най-четени