Радев с писмо до Таяни заради превозвачите ни 10.01 | 14:30

Според държавния глава, формираният общ подход по текстовете в пакета Мобилност 1 и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш

От iNews.bg

"Пакетът "Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. 

Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността", заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.

Според държавния глава Румен Радев, формираният общ подход по текстовете в пакета "Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. "България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост", пише още Румен Радев.

В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. "Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета "Мобилност 1" – отчетени", посочва в писмото си президентът Радев.

Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът "Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.

Водещи

Най-четени