Радостна новина! Няма да спират теснолинейката до Добринище 09.01 | 16:05

Транспортното министерство съобщава, че я запазва заради туристическата й значимост

От Кремена Бедерева

В плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления на "Холдинг БДЖ" ЕАД и "БДЖ Пътнически превози" ЕООД не е включено закриването или спирането на влаковото движение по теснолинейната железопътна линия Септември-Добринище. Това посочват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

От ведомството припомнят, че в края на 2013 г. по инициатива на посолството на България в Швейцария бе проведена среща между МТИТС, "Холдинг БДЖ" и Zentralbahn AG, една от регионалните швейцарски железници, работеща на територията на кантон Люцерн.

Кантонът се характеризира с туристическа атрактивност, на територията му се намират също теснолинейни железници, ползвани за пътнически, товаропревозни и туристически цели. Целта на срещата бе българската страна да ползва добър опит и установена практика именно във възстановяването и развитието на теснолинейката Септември-Добринище.

През изминалата година имаше няколко посещения на българска делегация в Швейцария, както и на делегация на Zentralbahn AG, водена от изпълнителния директор на дружеството, в България. Швейцарската делегация пътува и по жп линията Септември-Добринище, посети Банско, където членовете й разговаряха с кмета на града и с кметове на други населени места в региона, както и с представители на местния туристически бизнес.

В съобщението на МТИТС се посочва, че посочените институции "продължават усилията за реализацията на този изключително значим проект в посока не само като важен транспортен участък, но и като туристическа дестинация, част от една цялостна концепция за икономическото развитие на този регион".

Към тези усилия следва активно да се включат и ще бъдат привлечени както общинските и областните власти, така и местният бизнес, посочват от министерството.

Водещи