Разбита е група, произвеждала фалшиви монети от по 2 паунда в Пловдив 18.06 | 16:40

Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро

От iNews.bg

Разбита е група, която е фалшифицирала монети от по 2 британски паунда и е действала на територията на град Пловдив, предава БГНЕС Това е станало ясно по време на брифинг на специализираната прокуратура и ГДБОП. 

До този момент трима души са привлечени към наказателна отговорност, но разследващите имат данни за участието и на четвърти човек, който е турски гражданин, но той все още не е задържан. Акцията е проведена на 13 юни, а един от задържаните е известен на органите на реда с предишни криминалистични регистрации, като в миналото е бил арестуван за различни престъпления, включително и за палеж на автомобили на митнически служители.

"Това е уникален случай в България, защото е първият, когато се задържа цех със всичко необходимо за производство и са произведени английски паунди, монети. Задържани са над 34 хил. монети, включително и цялостното оборудване за производството им", обясни прокурор Гешев.

От прокуратурата съобщиха, че от британския монетен двор също са разгледали фалшификатите, а експертите са оценили високото им качество. "Едва ли това е повод за гордост. Пловдив е известен с "високи постижения" в областта на фалшификациите. В престъпния свят на България има определена специализация. Пловдив е известен с фалшификаторите си, Силистра – със скиминг, морето – с рекета и наркотиците, границата – с корупция и контрабанда, а София – с всичко", пошегува се ръководителят на спецпрокуратурата.

Цената, на която са продавани фалшивите монети е 40% от номиналната им стойност. От намерената техника експертите правят заключението, че на ден групата е била в състояние да произвежда около 1 500 монети.

Наблюдаващият прокурор по случая Николай Димитров пояснил, че според оперативните данни групата е действала още от есента на 2017 година и е провеждала подготовка за започване на фалшификати с номинал 2 евро. "Не се стигна до там поради нашата реакция", добавил той, съобщава още БГНЕС

Водещи

Най-четени