Разбиха печатница за фалшиви документи в Пловдив 28.08 | 19:23

Полицията не изключва работилницата да е правила лични карти за бежанци

От Кристиан Костурков

Голяма печатница за фалшификати, включително документи за самоличност, разбиха криминалистите в Пловдив. Незаконната дейност е била разположена в помещение на два етажа на ул. "Розова долина", съобщи БНР. При акцията вътре са открити лични карти, паспорти, шофьорски книжки, дипломи за завършено образование и визи за държави от Европейския съюз, снимки, както тефтери с лични данни и флашки с информация. Някои от надписите са били на арабски език. В момента на влизането на полицаите цялото оборудване в печатницата е работило, съобщава началникът на "Криминална полиция" комисар Николай Кирков.

На място са били арестувани мъж на 48 години и жена на 28. Задържаният Иван Богоев е криминално проявен и вече е излежавал присъда именно за изготвяне на фалшиви документи. Преди години той е бил осъден на 13 години затвор за такава дейност. През 2010 г. обаче е бил освободен предсрочно, обяснява районният прокурор в Пловдив Гергана Мутафова.

Към момента няма данни изготвянето на част от фалшивите документи да е било свързано с трафик на бежанци към ЕС. Въпреки това тази версия засега не се изключва и криминалистите я проверяват. Според Кирков у нас редовно се получава информация от Европа, че са били задържани лица с български фалшиви документи за самоличност. Той обаче уточни, че лицата не са били наши граждани, а произхождат от държави извън Европа. Сдобивайки се с български документи обаче те могат безпрепятствено да пребивават на територията на ЕС и да пътуват в различни държави. Поради тази причина нашите лични карти са много търсени, обяснява още Кирков.

Водещи

Най-четени