Разбиха „холдинг“ за нелегално производство на цигари 25.08 | 14:07

В четирите фабрики работниците били като роби – не почивали по 15 дни

От iNews.bg

Две напълно засекретени цигарени фабрики в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица и резачка на тютюн в Калугерово са работили две години в условия прилични на шпионски филм. Подробностите съобщи на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, предаде БГНЕС .

И четирите фабрики са били оборудвани с най-модерна производствена и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите е във Варна. Собственикът й е задържан. Задържани са и двама души в Пловдив, проследени заради очебийното охолство, в което живеят, без да могат да докажат трудова дейност. Оказва се, че те са ръководели производството и са набирали работници. По време на работа са задържани 23-ма работника, четирима от тях са пуснати под гаранция. Фабриките са се намирали на различни места – старо военно поделение, производствени цехове на закрити фабрики. Или са нямали изобщо прозорци, или прозорците им са били изцяло затъмнени. Пространството наоколо до 250 м е било проследявано със сензори за движение и видеокамери. Вътре във фабриките са открити и спални помещения за работниците, столова и фитнес.

Работната ръка е набирана сред хора, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. До работното им място те са били извозвани с три превозни средства със затъмнени прозорци – така, че никой да не знае къде точно отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със семейството си. За този си труд обикновените работници са получавали по 1500 лв. заплата.

Цигарите, които са заварени в момента на акцията, са от познати марки "Ева – слим", "Капитал", "Марбъл". Задържан е един натоварен с цигари ТИР. Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите е много близко до оригиналните.

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че законът е доста несъвършен по отношение на този вид дейност. На практика могат да бъдат обвинени само хора, които в момента на акцията са заварени да произвеждат или транспортират цигари без бандерол. Инвестицията, която е направена, е много голяма – само в една от фабриките е над 3.5 млн. лв. Следствените действия продължават, работи се по събиране на доказателство за обвинение за престъпна група.

Водещи

Най-четени