Раздават ли се още бонуси в министерствата? 21.01 | 16:05

В четири министерства са получили допълнителни възнаграждения, според "България на гражданите". От ведомствата отрекоха

От Ралица Стоянова

Четири министерства – здравното, регионалното, земеделското и социалното, са си раздали бонуси за общо 17,5 млн. лева през миналата година. Това сочи информация на Движение "България на гражданите".

В Министерството за здравеопазването са взели най-много бонуси - за общо 6,9 млн. лева, в социалното – за 4,3 млн. лева, в това на регионалното развитие и благоустройството – за 2,7 млн. лева, а в земеделското – за 3,6 млн. лева.

От движението на Меглена Кунева представиха информация и за заплатите в министерствата. Най-високи са възнагражденията в регионалното министерство, където достигат до 3100 лева, а най-ниски в Министерството на физическото възпитание и спорта, където таванът е 1450 лева.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) отрекоха информацията за бонусите в съобщения до медиите.

На брифинг здравният министър Десислава Атанасова също отрече в нейното ведомство да са получавали допълнителни възнаграждения. "Откакто аз съм министър никой в министерството не е взимал бонуси и допълнително материално стимулиране. Това, което правят няколко месеца преди изборите, е абсолютна лъжа", категорична беше Атанасова.

МРРБ не е раздавало 13-а работна заплата или бонуси в края на 2012 г. Политическият кабинет също не е получавал 13-та работна заплата или бонуси, посочват от ведомството.

В края на юни в социалното министерство е извършена промяна в бюджета, като са увеличени с 4,272 млн. лева разходите за заплати, други възнаграждения и осигуровки за сметка на други разходи на служителите от системата на МТСП. Средствата са насочени за увеличение на трудовите възнаграждения на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане с до 20%, считано от 1 юли 2012 г., предвид изоставането спрямо други възнаграждения, посочват от МТСП.

След скандала с бонусите от миналата година, премиерът Бойко Борисов нареди допълнителните възнаграждения да бъдат върнати и забрани тази практика.

Водещи

Най-четени