Разкрития! Тунелът убиец трябвало да бъде ремонтиран през 2005 г. 07.02 | 10:08

Какво се случило с преведените пари за поправките на „Ечемишка“

От iNews.bg

Разнищването на случая с превърналия се в убиец тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" продължава. Според най-новата информация, която се появи, съоръжението трябвало да бъде ремонтирано още през 2005 г., когато било обявено за опасно.

На избраната фирма изпълнител дори били преведени 2.5 милиона лева. Обществената поръчка била на стойност 8 милиона лева и включвала също и подмяна на лампите. В крайна сметка обаче нищо не било свършено, съобщи БНТ.

Заради това, че подобренията не били извършени, регионалният министър Лиляна Павлова завела дело и съдила фирмата, за да върне парите. През 2015 г. вече има констатирани проблеми в двете тръби, а според специалистите тръбата в посока Варна е в по-лошо състояние и се налага ремонт. Още една година по-късно работата започва, а движението се пренасочва само в едната тръба. Така обаче се стигна до инцидента от преди дни, в който загина жена, а брат ѝ беше ранен след падане на осветително тяло.

Припомняме, че тунелът е в експлоатация от 1984 г. и оттогава в него не са правени малки ремонти, но не и основни. До трагедията се стигна заради корозия, предизвикана от течове и замръзвания. В тунела няма необходимата хидроизолация, обясни инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта.

Водещи

Най-четени