Разследва какво се случва с паметника за спасяване на българските евреи 25.05 | 16:51

Към момента Софийската градска прокуратура разследва случая с неопазения паметник

От iNews.bg

Правителството давало зор за бързото изработване на паметника за спасяване на българските евреи, който трябваше да замине за Израел, а след това монументът останал забравен в леярна в продължение на четири години. Това разказа авторът на паметника - скулпторът Момчил Цветков.
 
В началото на годината Министерският съвет отпусна 36 хиляди лева за повторна изработка на паметника, излят в края на 2013 година, заради компрометирането на изоставения монумент. Новият паметник вече се отлива в Сопот, а автор на проекта отново е Момчил Цветков, който въпреки всичко не се чувства обиден, а само учуден от дългогодишната липса на решения за съдбата на паметника. Бъдещият паметник ще бъде монтиран в крайбрежната зона на Тел Авив и по желание на израелската страна прочутата "Звезда на Давид" е смалена.
 
В началото на 2013 година кабинетът "Борисов 1" гласува решение за отпускане на до 150 хиляди лева за отбелязване на 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи. Инициативата предвижда и изработването на два еднакви паметника, посветени на делото - единият за София, а другият за Израел. Конкурсът за изработване на паметника е обявен още през януари, а в началото на март за автор е избран скулпторът Момчил Цветков.
 
Изработката на паметника е възложена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи и по думите на Цветков израелският паметник трябвало да се направи бързо. "Когато ми се даде голям зор бързо да стане паметникът, всъщност община Тел Авив нямаше още никакво решение за него. Беше много самодейно, излишно всичко това", коментира той.След това интересът на държавата към паметника затихва и се подновява с подготовката за посещението на израелския президент у нас през 2016 година. Тогава е официалното откриване на софийския паметник за спасяване на българските евреи. В края на 2017 година, при подготовка на посещението на българския премиер в Израел, от културния институт сигнализират, че изработеният преди четири години монумент е негоден за транспортиране.

 
Скулпторът Момчил Цветков го описва така: "Като отидох да го видя есента, имаше дори извършени вандализми върху него. Собственикът на леярната беше починал. Тя беше взета от някаква банка ли, пък после преминала през други ръце. Паметникът беше съборен, разкъртен".
 
Към момента Софийската градска прокуратура разследва случая с неопазения паметник. Новият паметник трябва да бъде завършен до края на май. Очаква се откриването му да се състои през лятото, в рамките на визита на българския премиер в Израел.

Водещи

Най-четени