Рашков: Караянчева е заплашила шефа на полицията в Кърджали с уволнение, защото е погнал купувач на гласове за ГЕРБ 09.07 | 13:54

"Заплахи, закани... Един кандидат за депутат заплашва с уволнение директора на МВР. И точно тези хора искат да се връщат на власт. И това е заявката - не преследвайте нашите представители, защото ще ви уволним", каза МВР министърът

От iNews.bg

Цвета Караянчева от ГЕРБ, която е бивш председател на НС, се е обаждала на регионалния директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала, твърди служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Полицията е провеждала операция в района на Кърджали за купуване на гласове. Проверките били на базата на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този регион според това дали този човек ще гласува за ГЕРБ или няма.

"По телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха срещу него, че няма да остане на поста си”, заяви Рашков.

"Заплахи, закани... Един кандидат за депутат заплашва с уволнение директора на МВР. И точно тези хора искат да се връщат на власт. И това е заявката - не преследвайте нашите представители, защото ще ви уволним. И директорът на държавното горско стопанство си позволява да дели хората на такива, които ще гласуват за ГЕРБ и на такива, които няма да гласуват за ГЕРБ. За първите има дърва, за вторите няма", каза Рашков.

Той се похвали с добри резултати в борбата с купуването на гласове и обвини предходното ръководство на МВР,  че не е полагало такива усилия, свързани с изборните правила на гражданите.

"Вероятно една от причините е, че последните двама министри – Христо Терзийски и Младен Маринов, в момента са кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ. До 4 април има само няколко дела, образувани срещу други партии. А сега има шесткратно увеличение на образуваните досъдебни производства”, каза Рашков.
 
"Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура. Нямаме обяснение, защо тя не е го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления. Само в броени на едната ръка случаи има наказателни досъдебни производства”, допълни министърът.

"В момента настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Няма да останем безучастни към информацията, която постъпва при нас”, каза вътрешният министър.  

Той допълни, че в районите на Гурково, Стара Загора, Хасковска област, Твърдица "са наситени с лица, които се занимават с тези деяния и покупката на гласове”.

"Давано е хляб, дърва, брашно, леща, разбира се и пари в размер на 30-40-50 или малко повече лева. На това може да се съгласи един беден човек, за който тези неща са ценност. Очевидно бедността се използва за предизборни цели”, коментира вътрешният министър.

Водещи

Най-четени