Регистрирайте гоблена на баба ви, за да не ви подгони законът 27.01 | 22:08

Затвор до 4 години или глоба до 10 000 лв. за нерегистрирани "културни ценности"

От Цанка Донкова

Регистрирайте гоблена на баба ви, за да не влезете в затвора. В проекта за нов Наказателен кодекс се предвижда, че всеки, който не е регистрирал своите "културни ценности” може да влезе в затвора за 4 години, или да му струват глоба от 2000 до 10 000 лева, съобщава Нова телевизия.

Под понятието "културни ценности” в Закона за културното наследство влизат не само археологически ценности, но и картини над 50 години, антикварни предмети и книги над 100 години.

Така според изискванията на новия Наказателен кодекс такива вещи задължително трябва да бъдат регистрирани в съответния музей или библиотека срещу заплащане от собствения ви джоб.

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров текстовете на новия проект за Наказателен кодекс са приети без да бъдат консултирани със специалисти в тази област.

Колекционерите пък дори определиха мерките като репресивни. Според тях текстовете трябва да се прецизират, така че да се ограничи нелегалната търговия с археологически ценности, а не да се преследват обикновените хора.

Проектът за нов Наказателен кодекс, внесен от Министерството на правосъдието, предстои тепърва да бъде разглеждан и от депутатите.

Водещи

Най-четени