Рекорден приход за София от гратисчии! Над 300 000 лв. само за 20 дни 24.06 | 17:46

23 млн. лв. е събрала общината през 2015 г. от „синя“ и „зелена“ зона

От iNews.bg

Глоби за над 300 000 лв. са наложени на нередовни пътници от началото на месеца, когато влезе в сила и увеличението на еднократния билет за пътуване в София с 60%. Това показва финансовият отчет на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), което отново е най-печелившото общинско дружество за миналата година, съобщи шефът на стопанската комисия в СОС Николай Стойнев.

За 2015 г. в хазната на дружеството за влезли около 23 млн. лв. от паркиране в синя и зелена зона. Според финансовите разчети за предходната година всички общински дружества регистрират обща печалба от близо 7 млн. лв.

Само за 20 дни, откакто софиянци плащат по 1,60 лв. за еднократно пътуване, проверяващите са хванали над 3500 нередовните пътници. Според общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков контролът не е завишен. Издадените актове от началото на месеца до 21 юни са 1084 на брой, а наложените санкции на място са 2491.

Повишението на цените на билетите обаче не е намалило тяхното ползване, посочи Зарков. Запазило се е в транспортните оператори продаването на билети от шофьорите, като при автотранспорта се е запазило в същия обем, а при електротранспорта се наблюдава незначителен спад.

ЦГМ е сред отличниците при общинските дружества, които отчитат печалба в края на 2015 г., допълни зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. Приходите само от паркиране заедно с наказателните санкции са 23 584 000 лв.

Очаква се на 28 юли на заседание на СОС да бъде обявено новото ръководство на ЦГМ. В момента тече конкурс за избор на нови членове на борда на директорите, като по всяка вероятност досегашни членове също са подали документи за участие.

 

 

Водещи

Най-четени