Решава се до месец съдбата на парцела край Несебър, свързан с "Дюнигейт" 15.01 | 19:19

Съдът трябва да постанови дали може да се строи на терена

От Цанка Донкова

Съдбата на парцела край Несебър, който се прочу с "Дюнигейт" ще се реши до месец. В Бургаския административен съд се проведе последното заседание по делото, образувано по жалба на несебърската фирма, собственик на имота, срещу заповед на шефа на РДНСК, в която бяха отменени строителните разрешение за парцел от 29 дка в м. "Кокалу", съобщава в. "24 часа".

Началото на скандала по застрояването на този парцел бе поставено в края на 2012г. Тогава екологични организации сезираха държавни институции, че багери заравняват дюни на юг от Несебър. Случаят бе наречен "Дюнигейт".

В първите дни на 2013 г. тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов заяви, че в рамките на парцела дюни няма. Теренът пък се оказа продаден на фирма.

Само няколко дни по-късно обаче бе изваден експертен доклад на проф. Петър Коларов от БАН, според който на терена има три типа дюни. Строителните разрешителни бяха отменени, а фирмата започна дело.

В последното заседание съдия Станимир Христов прие изготвената по делото експертиза от вещото лице Веселка Ангелова.

Според запознати обаче тази експертиза не касае въпроса дали в парцела има или няма дюни, а само реда, по който са издадени строителните разрешения.

Очаква се в рамките на месец съдът да реши може ли да се строи върху терена или не.

Водещи

Най-четени