Решават за отварянето на пазара на труда в ЕС на българи и румънци 25.10 | 07:05

Резолюцията ще бъде гласувана днес следобед

От Кремена Бедерева

Европейският парламент обсъди на сесията си в Страсбург резолюция, която разглежда достъпа на гражданите на България и Румъния до трудовия пазар в страните от ЕС, съобщава БТА.

Резолюция, в която се призовава за пълно отваряне на пазара на труда в ЕС за граждани на България и Румъния от 2012 година, ще бъде гласувана в Брюксел. Двете страни подлежат на ограничения за пълен достъп до трудовия пазар на ЕС до края на настоящата година.

Румънският евродепутат Траян Унгуреану, който е докладчик по темата, посочи в своето изказване, че това е много чувствителен проблем, който очертава икономическото и социалното бъдеще на Общността. В момента сме изправени пред абсурд - не може свободното движение на работниците да бъде нещо, за което трябва да се борим, това е право на всеки, коментира той по повод обстоятелството, че все още 10 държави в ЕС ограничават достъпа на българи и румънци до своите пазари на труда.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Илиана Иванова отбеляза в изказването си, че преди няколко дни бе съорганизатор на изслушване в ЕП в Брюксел, посветено на разглеждания въпрос. Изводът бе, че няма ясни причини за съществуващите ограничения на трудовите пазари в ЕС, посочи тя. Иванова призова държавите, които все още ограничават българите и румънците, да преосмислят своите позиции преди края на годината.

Сега е моментът да покажете истинското си отношение към евроинтеграцията, добави Иванова. Тя призова ЕК да бъде обективна, когато анализира евентуалните искания на отделни страни от ЕС за продължаване на ограниченията и след крайния срок, който изтича на 1 януари следващата година. По нейните думи следва комисията да гарантира европейските ценности, свързани със свободата и правото на труд за всички европейски граждани.

Румънски евродепутат коментира, че е редно източноевропейците да бъдат наемани в страни от Западна Европа при условия, в които няма да бъдат експлоатирани, а правата им ще бъдат спазвани. По неговите думи е необходимо да се ускори процесът на признаването на трудовите квалификации между отделните страни в ЕС. Датски евродепутат посочи, че групата на Зелените в ЕП подкрепя правото на европейските граждани да живеят и работят навсякъде в ЕС.

Депутатът предложи въвеждането на правото на "порядъчна мобилност", която отговаря на правилата, за да няма "социален дъмпинг", т.е. разлики в заплащането на работниците, които са местни, с тези, които са дошли от друга държава.

Полски евродепутат посочи, че мобилността е едно от основните права в ЕС, а все още има препятствия пред същинската мобилност. Евродепутат от Португалия отбеляза, че 1/3 от трудещите се в ЕС са с ниски заплати, има и 5 000 000 безработни, лишени от достойно бъдеще. Много често се насърчава социалният дъмпинг, наблюдава се експлоатация на чужденците, добави той.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви, че в отговор на доклада комисията оценява правилата за равнопоставеност при мобилността на работниците и насърчава спазването на директивата за движение на гражданите. Мнозинството от държавите в ЕС промениха по подходящия начин законодателството си, но пълното прилагане на директивата предстои, допълни комисарят.

Той уточни, че комисията ще продължи да наблюдава страните, които все още налагат ограничения в достъпа до трудовия пазар. За България и Румъния след тази година комисията ще представи анализ на развилите се процеси по отношение на тези две страни, посочи Андор.

Той коментира, че мобилността е изключително важна за икономическото развитие на ЕС. От 3 януари 2012 г. ще бъде взето решение от държавите в ЕС по повод ограниченията, отбеляза той. Комисарят добави, че страните, в които има ограничения, ще бъдат уведомени от комисията в края на годината за нейното становище и, ако искат да продължат ограничителните режими до максималния срок - края на 2013 г., ще трябва да направят своята обосновка.

На този етап Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия поддържат ограниченията до своите трудови пазари за българи и румънци, а от това лято Испания възстанови забраната за наемане на работници от Румъния. Гласуването на обсъдената резолюция предстои следобед.

Водещи

Най-четени