Решението за изграждането на частна детска болница разбуни политическите духове ОБЗОР 01.05 | 17:00

Какво реши правителството

От iNews.bg

Решението на служебното правителство за изграждането на частна детска болница разбуни политическите духове в страната.

От ПП-ДБ обявиха, че ще дадат на прокуратурата и ДАНС правителственото решение.

"Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура", заявиха от коалицията.

Те призоваха президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев, да предприеме действия за оттегляне на взетото решение.

Радев призова кабинета "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

"Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси. След 10 месеца начело на едно правителство в сложна конфигурация кабинетът Денков посочи решение, но съпротивата беше огромна. Сега всички разбраха защо", казват още от ПП-ДБ.

В същото време за оттегляне на решението на кабинета "Главчев" се обявиха и самият президент Румен Радев, както и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

"Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", заявява държавният глава.

ПП–ДБ ще даде на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

"Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност", допълни държавният глава.

Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение, заявява Делян Пеевски в съобщение до медиите.

Той настоява българските граждани да научат кой е "подведел Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси са обслужени".

"Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца", завършва лидерът на ДПС.

Какво реши правителството

Преди ден служебният премиер Главчев обяви, че е получил информация от здравния министър, че е подсигурено финансирането за държавната детска болница. Малко преди това обаче се разбра, че служебното правителство е одобрило изграждането на частна болница "Мама и аз" в София.

Според премиерът няма колизия между двете лечебни заведения.

"Едната е и за деца, и за възрастни, другата ще е само за деца", обясни Главчев.

В решението на служебния кабинет се посочва, че новата болница ще има 30 клиники и отделения с общо 413 легла и в нея ще се лекуват лица от 0 до 18 години, както и над 18-годишна възраст. Инвеститорът "Търговска лига - Глобален аптечен център" има готовност да изгради новото лечебно заведение за 48 месеца.

За построяването на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" инвеститорът разполага с достъпен имот на комуникативно място. Около имота е налице добре планирана и изградена инфраструктура, която отговаря на нуждите на увеличения трафик. Предвижданата инвестиция за изграждане на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз"" е в размер на 120 млн. лева. Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции.

Водещи

Най-четени