Решено: Българите в страните от ЕС ще гласуват и извън посолствата 26.10 | 12:02

Остава ограничението до 35 избирателни секции за Турция и останалите държави

От iNews.bg

Парламентът окончателно премахна ограничението за гласуване в до 35 избирателни секции за страните от ЕС. Остава обаче таванът за броя на секциите в останалите държави по света, където живеещите там българи могат да гласуват. Това решиха депутатите с приети на второ четене поправки в Изборния кодекс, вкарани в последния момент преди президентския вот.

Промените ще влязат в сила до края на седмицата с обнародването им в "Държавен вестник". В двудневен срок след публикуване на поправките Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да определи местата, където ще се разкриват секции в страните от ЕС. Въз основа на това решение ръководителите на дипломатическите и консулските мисии незабавно трябва да разкрият избирателните секции, а ЦИК да назначи секционните избирателни комисии.

Припомняме, че това ограничение бе наложено по предложение на Патриотичния фронт заради манипулиране на вота от най-многочислената българска група гласоподаватели в чужбина – тази в Турция.

Очаквано парламентарната група на ДПС се обяви категорично срещу отпадане на ограничението само за страните от ЕС, определяйки това като дискриминация за сънародниците ни в Турция.

"С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – на хора, които живеят в страната, в страни-членки на ЕС и всички останали. На всички ни е ясно, че този текст се прави единствено и само против правата на българските граждани, пребиваващи на територията на Република Турция. Няма да получите нашата подкрепа", заяви от трибуната Хамид Хамид от ДПС.

Той определи текста като "явно противоконституционен" и заяви готовността на парламентарната група на ДПС да събере подписи за една бъдеща жалба до Конституционния съд.

Парламентът прие още тежестта на гражданския вот, отразен в квадратчето "Не подкрепя никого", да се зачита само за двата мажоритарни вота - за президент и за кметове. При парламентарните избори, които са пропорционални, квадратчето обаче няма да се брои и да влияе върху 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Отхвърлена беше възможността на предстоящите президентски избори тези гласоподаватели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана, да могат да гласуват в населеното място, в което са командировани.

Водещи

Най-четени