Родните евродепутати съставят обща позиция по евроквотите за бежанците 09.06 | 16:47

Те ще настояват при формирането им да се отчитат тревожните цифри за броя на нелегалните емигранти през България

От iNews.bg

Българските евродепутати ще изработят обща позиция по предложението на ЕК за квотно разпределение на мигранти, съобщи пред радио Фокус евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите на Джамбазки, тази позиция е трябвало да се изработи отдавна, но сега вече е наложително да се случи, "особено след официалната българска позиция, която ще бъде представена на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 15 и 16 юни в Люксембург".

Евродепутатите ни ще пледират, от една страна, за  пропорционален и адекватен квотен принцип, който да е съобразен с принципите за солидарност на ЕС.  От друга страна обаче  да се отчитат и други обстоятелства, като тревожните цифри за броя на нелегалните емигранти през България, които никой до този момент не се наема официално да съобщи, обясни Джамбазки.

Евродепутатът обвързва проблема с нелегалната емиграция с проблемите, породени от "Ислямска държава", след като "вече се говори за Западно-балкански батальон за "Ислямска държава". Джамбазки все пак уточни, че на този етап няма данни за България или български граждани да са част от този батальон. Освен това на територията на България засега се извършват само логистични действия от страна на "Ислямска държава", но по-сериозен се очертава проблемът с Турция.

"През Турция се финансира "Ислямска държава", за което вече има неоспорими доказателства", каза още Джамбазки и допълни, че съществуването й се използва като външно-политически инструмент от Турция, както и от Ирак и Иран.

Тепърва се очаква развитието на "ефекта на доминото" от разрушаването на Арабския свят и стои въпросът как ще се справи Европейската комисия със задаващата се огромна бежанска вълна и в конкретната ситуация – каква подкрепа и на какво разбиране може да разчита България.

Евродепутатът припомни, че наскоро българските евродепутати изработиха единна позиция за Македония, която имаше много добър успех – беше приета в Европейския парламент и в хода на преговорите между еврокомисаря Йоханес Хан с лидерите на четирите големи македонски партии. Става въпрос за отношението към българите в Македония и за подписването на договора за добросъседство преди още да приключат преговорите за Македония.

Водещи

Най-четени