Росен Плевнелиев: Вече сме в политическа криза 17.11 | 10:09

Целта е тя да не прерасне и в парламентарна криза, заяви президентът

От iNews.bg

"С гласуването на оставката на правителството от Народното събрание от вчера вече сме в политическа криза. От тук нататък президентът е на ход". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев преди сутрешните консултации с ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Консултациите при президента излизат на дневен ред, след като партията на Бойко Борисов загуби президентските избори и той реши да разпусне правителството, а вчера парламентът прие оставката на коалиционния му кабинет.

Конституцията задължава държавният глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връчването на проучвателния мандат, припомни Плевнелиев.

"В днешната консултация с вас ще дебатираме дали е възможно в настоящето НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство. Второ, ако това не е възможно, какви са потенциалните дати за предсрочни избори. И трето, какво още трябва да свърши 43-ото Народно събрание", обобщи темите на консултациите държавният глава.

"Целта ни е политическата", подчерта президентът. И обясни, че консултациите ще продължат през тази и следващата седмица. Утре ще е срещата му с БСП, а през цялата следваща седмица ще се консултира и с останалите шест парламентарно представени политически сили.

"Запазвам си правото веднага след това да свикам извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, на който всички заедно - политическите партии и законодателната и изпълнителната власт, да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме. Чак след това ще стартира и конституционната процедура за връчване на мандати", обясни държавният глава.

По информация на Медиапуул действащият държавен глава, чийто мандат изтича на 20 януари, е поканил на КС и новоизбраният президент Румен Радев.

Плевнелиев благодари на партията-мандатоносител за свършената от правителството работа през изминалите две години. Той отчете, че държавата "се е успокоила, а икономиката е тръгнала нагоре".

"Като държавен глава през последните две години с голямо задоволство и не веднъж имах възможност да посоча и ще продължа да го правя и пред народа, парламента, и пред всички, че в един много труден момент от историята на България, след едни не леки избори за 43-то НС, именно ръководството на ГЕРБ поехте отговорността за съставяне на правителство в един труден момент. За тези две години резултатите са видими. Държавата се успокои, икономиката тръгна силно напред. От макрофинансова гледна точка държавата се стабилизира по един изключително впечатляващ начин. Безработицата достигна рекордно ниски нива, стартираха се милиардни проекти за модернизация", отчете Плевнелиев.

Най-четени