Росица Янакиева „брани“ кметското място в Перник 03.11 | 16:34

Изборът на общинския съветник Иван Иванов за градоначалник е незаконен, смята тя

От Цанка Донкова

Доскорошният градоначалник на Перник Росица Янакиева тръгна да брани кметското място в общината. Според нея изборът на общинския съветник Иван Иванов за градоначалник е незаконен.

Янакиева подаде оставка като кмет, тъй като бе избрана за народен представител и заместник-председател на Народното събрание.

По думите ѝ обаче законът е нарушен, тъй като Иванов няма статут на кмет. В същия ден, в който е избран за кмет, общинският съветник Иван Иванов полага клетва, без да са прекратени правомощията му на съветник, мотивира се Янакиева.

Тя обвини в припряност и бързане Общинския съвет. Според Янакиева в момента функциите на кмет изпълнява заместник-кметът Илинка Никифорова, на която правомощията са делегирани с нарочна заповед.

Янакиева смята, че трябва да бъде насрочен частичен избор на кмет по силата на ЗМСМА, чл. 42, ал. 4 и ал. 5, защото до изтичането на мандата има повече от една година. "Дотогава временен кмет е някой от заместник-кметовете", категорична е Янакиева.

Тя определи като голямо нарушение влизането на новоизбрания кмет в кметския кабинет без решението за избора му все още да е пристигнало в общинската администрация и без да е изтекъл 7-дневният срок, в който то може да бъде обжалвано.

"Този срок изтича в петък", уточни Янакиева.

На извънредна сесия в петък (31 октомври) Общинският съвет в Перник избра нов кмет - съветника от ГЕРБ Иван Иванов, след като бе пристигнало тълкувателно писмо от ЦИК. Иванов положи клетва няколко часа по-късно, допълва БТА.

Водещи

Най-четени