Румен Овчаров: Иво Христов ще прелее рейтинг към БСП 18.04 | 18:39

Можем да спечелим тези избори - стоим добре, убеден е той

От iNews

Началникът на кабинета на президента Иво Христов е бил поканен в листата на БСП за европейските избори лично от Корнелия Нинова. А идеята на тази покана е той да прелее от високия рейтинг на президента към БСП.

Това заяви пред ТВ+ Румен Овчаров, бивш лидер на БСП-София и член на Националния съвет на партията. 

"Рейтинът на президента е значително по-висок от рейтинга на партията и самата Корнелия Нинова. Една такава връзка би помогнала на изборите. Политическата идея е в тази посока. Лявото по принцип винаги се е формулирало като иновативно, с нови идеи, но сега вече не предлага нищо. Това е криза на лявото. Трябва да се формулират новите идеи на лявото. Това очевидно не е само джендър идеологията", каза в предаването Овчаров. 

"Проблемът с "Апартаментгейт" е системен. Оставките го правят по-видим. Това е начинът, по който ГЕРБ работи, причината, поради която ГЕРБ е съзадена - личното облагодетелстване с власт. БСП не е имунизирана. БСП може да бъде обвинявана във всичко, но не е партия, която е създадена заради властта, а заради някаква идея, заради кауза. Заради тази кауза трябва да се вземе властта. Докато при ГЕРБ връзката е директна", каза още Овчаров. 

"Можем да спечелим тези избори - БСП стои добре. Тази идея за стоенето извън парламента започва да се изчерпва. Първите седмици положителният ефект от излизането от парламента беше явен и видим, но нещо, което се повтаря прекалено дълго поизчерпва възможностите си", каза още Румен Овчаров.

По-късно той бе гост в предаването "Лице в лице" по БТВ, където също заяви, че присъствието на Иво Христов в червената листа ще има позитивен ефект, "ще отвори листата" към избиратели, които са леви, но не са симпатизанти на БСП.

Овчаров, който е бивш министър на енергетиката, коментира и енергийни теми в ефира на БТВ. Според него по АЕЦ "Бенеле" няма ажиотаж, нищо не се прави. С процедурата, която е зададена стратегически инвеститор няма да дойде, а политически - някой, който иска да стъпи на тази територия, е неговиет анализ. Бившият министър на енергетиката смята, че без оценки на активите на проекта "Белене" не може да се мине.

Запитан дали ще има "шок и ужас" с цените на тока, Овчаров каза: "Преди избори?! Повярвайте ми, не!"

Водещи

Най-четени