Румяна Бъчварова: Проблемът в Гърмен идва от липсата на диалог между институции и граждани 26.05 | 10:03

„Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички“, допълни вътрешния министър

От iNews.bg

Ще бъде направена проверка за адресната регистрация, както и за законността на всички жилищни постройки в община Гърмен. Товазаяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Гърмен, където участва в работна среща, на която са обсъдени обстановката и мерки за решаване на проблемите след създалото се напрежение и усложнената обстановка в селото.

Предидни там възникна скандал, прераснал във физическа саморазправа, между местни жители от Гърмен и ромския квартал "Кремиковци", при който пострадаха четирима, а полицията задържа осем души.

Според Бъчварова фактът, че представители на институциите са тук, говори за сериозността на проблемите и желанието им да бъдат разрешени. За да се решат те, по думите й, първо е необходимо едно успокояване на обстановката и да се осъществи диалог между двете страни.

Проблемите според нея са се натрупвали много дълго време и се дължат на липса на диалог както между институциите и гражданите, така и между общностите. 

"Съчувствам им на хората, че са толкова ожесточени и изнервени наистина, каза тя. Всичко, което е в рамките на моите правомощия, ще се опитам да направя", посочи вътрешният министър.

На журналистически въпрос, свързан с неизпълнението на взети решения за събаряне на незаконните постройки, министър Бъчвароваказа, че трябва да се следва закона, защото такава мярка не може да бъде предприета тогава, когато не може да се осигурят жилища за тези хора, чийто къщи ще бъдат премахнати.

"Тук няма голям град, както е Стара Загора, за да им се предложат жилища идоста трагично би било те да останат под голо небе, каза РумянаБъчварова. Към момента такава възможност не съществува, ще се опитаме да установим действителното положение и ще търсим решение", добави тя.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва да признаем всички, че те са български граждани така, както сте и вие, каза министър Бъчварова, обръщайки се към събралото се множество в центъра на Гърмен.

Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички. Ние сме тук, за да се опитаме да разрешим тази ситуация. Проблемът е, че вие не се разбирате с тези хора, след малко ще се срещна и с техни представители и те ще изразят 
същото недоволство", каза още вътрешният министър. 

В работната среща в Гърмен участваха също областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, както и представители на инициативния комитет на протестиращите от село Гърмен, които настояват да се спазват законите от всички, да се въведе ред и да бъдат премахнати незаконните постройки в ромския квартал.

"Това напрежение се дължи не на престъпност, то се дължи на това, че има определено чувство на безнаказаност", каза главният секретар на МВР Георги Костов, който съобщи, че от началото на годината в община Гърмен са регистрирани само четири кражби. 

Хората от селата тук си правят къщите по определени нормативни правила, а други нормативни правила биват заобикаляни, добави той. Костов съобщи, че вече са започнали проверките за адресна регистрация в общината.

Водещи

Най-четени