Руснаци и румънци налитат най-много на калкан и лефер 15.07 | 10:15

Черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи

От Цанка Донкова

Не е тайна, че родното Черноморие е изключително предпочитано място за чуждестранните туристи. Всяка година младо и старо идва до отмаря на наша земя през летния сезон. И освен че се пълнят всички хотели и семейни къщи, чужденците пълнят и ресторантите и заведенията. Коя обаче е най-любимата храна на плажуващите?

Оказва се, черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи, установи проверка на "Монитор". Руснаци и румънци масово налитат най-много на калкан и лефер. Освен тези видове риба чужденците често поръчват и попчета, сафрид и цаца.

На второ място се нареждат специалитети от морски дарове – миди, калмари, октоподи, като най-ревностни консуматори са румънците. Трети в листата са българските ястия. Нашата кухня е предпочитана от всички чужди гости по родното Черноморие. Също вървежни са сачовете, кавърма-кебап и шашлик на барбекю.

Учудващо, но свинското и пилешкото не се харчат толкова много от чуждите туристи. В Топ 4 следват всякакви гозби с телешко, като този вид месо е най-предпочитано от скандинавците, а с предпочитанията си руснаците определят Топ 5 – агнешко и ярешко месо.

Българските туристи поставят на първо място в Топ 5 също рибата. Най-предпочитани са попчетата и сафридът, а мнозина търсят пъстърва, нищо че са на морето. Калмарите и мидите са на втора позиция. Третото място се заема от традиционните пържоли.

Българинът е традиционалист и иска пържоли на скара или на барбекю – независимо дали е от свинско или пилешко месо. Готвачи коментират, че ако кавърмата е от свинско, тя трябва да е от бут, а не от филе. На четвърта позиция се нареждат кебапчетата и кюфтетата.

Топ 5 за българите завършва с панирани гевезлъци – всякакви хапки, гъши дроб, пиперкабюрек. Що се отнася до мястото на шопската салата, тя е №1 и за българи, и за чужденци. Чужденците пробват от любопитство прочутата шопска салата, а българинът просто си пие ракията с нея.

В Топ 5 отсъства рибената чорба, но майсторите на черпаците са единодушни – българската рибена чорба се яде по всяко време край морето – едни я хапват за закуска, други – за изтрезняване, трети – от любопитство, четвърти – просто защото я обичат. Най-много рибена чорба ядат руснаци и румънци.

Водещи

Най-четени