Руснаци и румънци налитат най-много на калкан и лефер 15.07 | 10:15
Черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи
Не е тайна, че родното Черноморие е изключително предпочитано място за чуждестранните туристи. Всяка година младо и старо идва до отмаря на наша земя през летния сезон. И освен че се пълнят всички хотели и семейни къщи, чужденците пълнят и ресторантите и заведенията. Коя обаче е най-любимата храна на плажуващите?
Оказва се, черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи, установи проверка на "Монитор". Руснаци и румънци масово налитат най-много на калкан и лефер. Освен тези видове риба чужденците често поръчват и попчета, сафрид и цаца.
На второ място се нареждат специалитети от морски дарове – миди, калмари, октоподи, като най-ревностни консуматори са румънците. Трети в листата са българските ястия. Нашата кухня е предпочитана от всички чужди гости по родното Черноморие. Също вървежни са сачовете, кавърма-кебап и шашлик на барбекю.
Учудващо, но свинското и пилешкото не се харчат толкова много от чуждите туристи. В Топ 4 следват всякакви гозби с телешко, като този вид месо е най-предпочитано от скандинавците, а с предпочитанията си руснаците определят Топ 5 – агнешко и ярешко месо.
Българските туристи поставят на първо място в Топ 5 също рибата. Най-предпочитани са попчетата и сафридът, а мнозина търсят пъстърва, нищо че са на морето. Калмарите и мидите са на втора позиция. Третото място се заема от традиционните пържоли.
Българинът е традиционалист и иска пържоли на скара или на барбекю – независимо дали е от свинско или пилешко месо. Готвачи коментират, че ако кавърмата е от свинско, тя трябва да е от бут, а не от филе. На четвърта позиция се нареждат кебапчетата и кюфтетата.
Топ 5 за българите завършва с панирани гевезлъци – всякакви хапки, гъши дроб, пиперкабюрек. Що се отнася до мястото на шопската салата, тя е №1 и за българи, и за чужденци. Чужденците пробват от любопитство прочутата шопска салата, а българинът просто си пие ракията с нея.
В Топ 5 отсъства рибената чорба, но майсторите на черпаците са единодушни – българската рибена чорба се яде по всяко време край морето – едни я хапват за закуска, други – за изтрезняване, трети – от любопитство, четвърти – просто защото я обичат. Най-много рибена чорба ядат руснаци и румънци.
Водещи
-
63% от хората у нас са удовлетворени от работата си, сочи проучване
Това сочи изследването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл
07.05 | 17:58
-
Главчев смени още един зам.-министър
С друга заповед от длъжността заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и...
07.05 | 17:45
-
Румен Радев пристигна в азербайджанската столица Баку
В Баку президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на парламента на Република...
07.05 | 17:30
-
Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се подложат на операция
Този ход изравнява централноевропейската страна с повечето членове на ЕС и беше приветстван от...
07.05 | 17:15
Най-четени
-
Коалицията "Солидарна България" регистрира листите си за участие на парламентарните избори
Регистрацията подадоха председателят на коалицията Ваня Григорова и Мая Манолова от ПП...
07.05 | 13:30
-
Гореща клюка за Везенков обикаля баскетболните среди
Интерес към 28-годишния българин има от страна на Бруклин Нетс
07.05 | 09:59
-
На Светли Вторник се отдава почит на Света Богородица
Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се е родила...
07.05 | 09:23
-
Това е листата на БСП в Пловдив, с която ще атакува новия парламент
“Не влизаме в компроматни битки, ние имаме чисти лица и показваме млад екип пред пловдивчани”,...
07.05 | 15:30