Русофили търсят пари за ремонт на осквернения паметник на Съветската армия 08.05 | 19:21

Започната е подписка за събиране на средства

От Ивелина Георгиева

След като паметникът на Съветската армия в столичния квартал "Лозенец" осъмна нарисуван с цветовете на украинското знаме, координационният съвет на организациите за приятелство с Русия започват от утре подписка за събиране на средства за ремонта му. Това съобщи председателят на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски" Любомир Коларов на пресконференция в БТА.

Той изчете декларация от името на сдружението, в която остро се осъжда вандалщината срещу паметника-костница на съветските воини в кв. "Лозенец", изрисуван с графити в нощта срещу 8 май.

От организацията се обърнаха с молба към столичния кмет Йорданка Фандъкова да предприеме съответните мерки срещу извършителите и призоваваха всички фондации и организации, включително и Българската  православна църква, да подкрепят исканията им.

В навечерието на 9 май българските приятели на Русия изнесоха данни за загиналите през Втората световна война, като посочиха, че броят им е около 60 милиона души, като половината от тях са жертви от СССР.

България е дала около 40 000 жертви в тази война, като 2750 от тях са загинали при американските бомбардировки в София, отчете академик Георги Марков. Той посочи, че цар Борис Трети до последния  момент се е опитвал да пази неутралитет, но поради силния дипломатически натиск от страна на Германия е бил принуден да подпише Тристранния пакт и да обяви война на Великобритания и САЩ на 13 декември 1941 година.

Големият парадокс е, че въпреки участието на България във войната на страната на Германия, у нас се разгръща широка антифашистка борба, каза Чавдар Стоименов, председател на Българския антифашистки съюз. По думите му партизанското движение в България е дало около 10 000 жертви, като това число включва 1600 осъдени на смърт. Около 20 000 души пък са признати за ятаци, като за поддръжници на антифашистите са считани всички, оказали помощ на партизаните дори веднъж.

Водещи

Най-четени