Рязък скок на бежанците в района на Малко Търново 28.08 | 18:47

Мигрантите бързат да влязат в България преди зимата и довършването на оградата по границата

От iNews.bg

През последните дни се наблюдава сериозен скок на бежанците, които искат да влязат в България в района на Малко Търново. Само за едно денонощие в района са били задържани 240 нелегални имигранти. Това съобщава зам.-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов, цитиран от БНР. Затова от днес към патрулите се присъединяват и служители на служба "Жандармерия", които да помогнат на граничните полицаи.

Значително повече са обаче тези, които се опитват да пресекат българо-турската граница. Всеки ден около 700 човека правят такива опити. Някои от тях се задържат от властите в Турция. Според Иванов причините за увеличената бежанска вълна са основно три. Първата че температурите вече са започнали да падат и придвижването пеша става по-лесно. Втората е наближаващата зима, когато климатът ще пречи на миграцията. Третата причина за засилването на опитите за нелегално влизане в България е започналото изграждане на оградата по границата ни с Турция. Поради тази причина бежанците, които се намират на територията на югоизточната ни съседка бързат да влязат у нас преди съоръжението да бъде завършено. Това е и причината за изместването на бежанския поток към Малко търново от районите, където оградата вече е готова.

За увеличения бежански поток свидетелства и местното население. Според живущи в района на Малко Търново имигрантите влизат на българска територия на 4-5 км от граничния пункт като пресичат река Резово. След това се насочват към гората и след това започват да търсят път към вътрешността на страната, обясняват хората.

Водещи

Най-четени