С 20% по-висока такса „смет“ от догодина 01.04 | 12:43

След 2021 г. „данъкът“ ще поскъпне с още

От iNews.bg

От следващата година такса "смет" ще поскъпне с 20%. Това ще стане, ако бъдат приети публикуваните за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за местните данъци и такси. Основните касаят формулата, по която се изчислява таксата, която общините събират за изхвърлянето на битови отпадъци. Новата схема за изчислението й ще започне д се прилага през 2021 г. Преди това обаче местните администрации ще могат да вземат решение за увеличаване на такса "смет" до не повече от 20% спрямо сега действащата.

С предложените промени се въвежда т.нар. методиката "замърсителят плаща", предаде БНР. В законопроекта са заложени няколко начина на изчисляване на обема на битовия отпадък, изхвърлян от домакинствата. Основните са на база броя на торбите, изхвърляни от хората, вместимостта на съдовете за отпадъци, в които изхвърлят и броя на хората, които живеят в определен имот.

Който и от вариантите да бъде избран и гласуван, това ще доведе до сериозно оскъпяване на таксата. Поради тази причина от финансовото министерство дават гратисен период на общините до 2021 г. В който да не прилагат новите принципи за определянето на налога за болклука. В същото време обаче се дава възможност общините да решат да вдигнат такса смет на базата на сега действащиъте правила, но с не повече от 20 на сто.

Водещи

Най-четени