С 30% намаляват сигналите за ухапани от бездомни кучета в София 08.06 | 13:40

Става въпрос за месец май спрямо април

От Ивелина Георгиева

С една трета намаляват сигналите от граждани за ухапване от безстопанствени кучета за май месец спрямо април. Това заяви директорът на Общинско предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков по време на отчет на дейността на предприятието за май месец.

През периода 1 май – 31 май постъпилите сигнали от граждани са 1023 броя. Отчита се намаление и на общия брой сигнали, подадени към "Екоравновесие" - с около 40% за май спрямо април, когато са били 1735 броя.

Заловените  кучета за кастрация през май са 546, а през април са били 381. От тях 544 са кастрирани - 343 в приюта в Сеславци, 153 в Долни Богров. 469 кучета са върнати по местозалавяне, уточни Манол Нейков. Умрелите кучета в приюта в Сеславци са 8.

158 кучета са заловени и кастрирани по кампанията за кастрация от ромските махали. Тя стартира от 8 май и е насочена много активно към строежи и местата, превърнати в неофициални развъдници. Нейков обясни, че в тези махали не се налага екипите на "Екоравновесие" да гонят кучетата, защото обитателите им ги предават доброволно за кастрация.

30 кучета са осиновени от граждани за този период.

Разходите на предприятието за май месец са 63 040 лв, като от тях материалните са 37 878 лв. Разходите за заплати на щатния и извънщатния персонал са 25 162 лева.

През май "Екоравновесие" е увеличило броя на екипите си и от 1 юни те вече са 7. Целта е да обхванем по-голяма популация от кучета за кастрация и своевременно да се реагира на жалбите на гражданите, посочи Манол Нейков.

Материална база

ОП "Екоравновесие" ще въведе от 1 юли нва система-софтуер за подобрение на процесите в предприятието. В момента системата се тества от персонала на общинското предприятие. Ще бъде внедрен и нов софтуер за всички районни администрации, за да може цялата информация по работата на предприятието да се следи и от тях. По този начин и хората, които се занимават с този проблем, ще могат да знаят всичко, което се случва, подчерта Нейков.

Със системата сигналите ще се обработват много по-бързо и разпределението им ще достига много по-бързо до екипите.

Отделно Министерството на отбраната е дарило четири автомобила за екипите на "Екоравновесие". Те в момента са прибрани от базите на МО и се отремонтират дребни дефекти по тях. При два от автомобилите вече няма проблем с двигателите, но продължава работата по спирачната им система.

От "Екоравновесие" са изградили и място за разходки на кучета в приюта в Сеславци, което досега е липсвало. Това е факт благодарение на труда на доброволците от приюта и екипи на "Екоравновесие", подчерта Нейков.

В приюта е назначен и още един ветеринарен лекар, който е изключително компетентен специалист в областта, заяви директорът на предприятието. Така там вече има трима назначени ветеринарни лекари и ще може да се покриват дежурствата през почивните и празничните дни. Назначен е и още един гледач в приюта, защото големият брой кучета го изисква.

"Екоравновесие" е изготвил вече и проекта за нов приют в столицата, който ще бъде с капацитет 2000 кучета и ще бъде приют от отворен тип. В момента е обявена обществена поръчка, а срокът за изграждането му е 90 календарни дни.

Малинова долина

От "Екоравновесие" припомниха и за кучетата-убийци на проф. Ботьо Тачков от Малинова долина, които бяха заловени още през април. Предприятието е хванало 23 от тях, 4 бяха евтаназирани още през април, а другите 19 продължават да бъдат гледани и хранени в приютите. Те се водят агресивни и поради тази причина от Столична община не позволяват те да бъдат осиновявани. Заловени са и 5 нови безстопанствени кучета през май месец от района на Малинова долина.

Има и подадени сигнали от граждани за същия район, но този път във вилната зона на Малинова долина. Сигналът е за ухапана гражданка от няколко кучета, водени от ром, който с каруца събира отпадъци.

Водещи

Най-четени