С 8 милиона лева подкрепят развитието на младите учени 13.07 | 10:45

Максималната стойност за финансиране на един проект е 800 хиляди лева

От Ивелина Георгиева

8 милиона лева отпуска образователното министерство в подкрепа за развитие на науката и младите в България.

Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, докато представяше третата фаза на проекта "Подкрепа за развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени".

Средствата по програмата се осигуряват по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а допустимата максимална стойност за финансиране на един проект е 800 хиляди лева.

Основната цел на проекта е да засили интереса на младите хора към реализация в сферата на образованието и науката и да повиши качеството на научните разработки, като се подобрят условията за работа на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени.

С проекти могат да кандидатстват всички висши училища и техните звена, БАН, Националният център за аграрни науки, научни организации, научноизследователски институти и центрове.

Като приоритетни ще бъдат оценявани проекти от научните области в сферата на природните, техническите, математическите и инженерните науки.

"До момента са изразходвани 12 милиона лева за подобни дейности по ОП "Развитие на човешките ресурси", коментира заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова.

По думите й тези пари са усвоени от 14 висши училища и 27 института на БАН.

Крайният срок за кандидатстване по програма "Подкрепа за развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени" е 13 септември 2011 г.

Водещи

Най-четени