С 9 протеста посрещаме председателството на Съвета на ЕС 10.01 | 13:00

СДВ категорични: Хората ще блокират София, не гостите от Европа

От iNews.bg

Девет протеста посрещат откриването на българското председателството на Съвета на ЕС, съобщи старши комисар Антон Златанов, заместник-директор на СДВР, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че ще има гъвкави мерки за сигурност, за да може всички планирани мероприятия да се случат. 

Сред протестите утре са тези в подкрепа на Истанбулската конвенция, който е сутринта. От 17 до 20:30 ч. са останалите - "за" и "против" втория лифт над Банско и други.С организаторите на протестите са съгласувани маршрутите на движение, сборните и крайни пунктове, така че да не се пречи на движението на делегациите и вярваме, че това ще се спази от всички протестиращи, каза още Златанов.

бявените протести в следващите дни ще затруднят много повече придвижването на гражданите в центъра на София от самите делегации за европредседателството. Към момента има заявени 9 протеста, обяви старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР пред журналисти.

От полицията и Столичната община дадоха брифинг за сигурността в НДК, където днес се провежда заседанието на правителството – в обновената зала 3.

В утрешния ден например има протест в подкрепа на Истанбулската конвенция сутринта, а вечерта още няколко. Един от тях ще бъде "за" и "против" втория лифт в Банско.

От МВР обявиха, че са проведени разговори с организаторите и от полицията ще проявят гъвкавост така, че придвижването да е затруднено максимално малко.

Гъвкавост органите на реда обещаха и за всички събития от календара на председателството в следващата половин година.

Във вечерните часове утре призоваваме хората да избягват движението в централната градска част на София, каза Златанов.

Утре е официалното откриване на председателството и предстоят първите мероприятия от официалната програма. От сутринта ще бъде затворена градската градина на НДК и улиците около нея, където ще се извършват проверки. От полицията призоваха при съмнителни багажи и ситуации в следващите месеци незабавно да бъдат информирани органите на реда.

Златанов заяви, че службите за сигурност са напълно готови, като коментира, че председателството е възможност за държавата, но и предизвикателство за органите на реда.

НДК ще продължи да работи като културен и конгресен център по време на европредседателството ни, но хората трябва да предвиждат повече време, когато посещават такива събития. Причината са проверките за сигурност, съобщи Лъчезар Милушев, директор по сигурността в НДК.

В София са предвидени над 460 събития за еврошефството, от които около 30 – на високо ниво.

Гражданите да използват повече градския транспорт, пък призова зам.-кметът Евгени Крусев, като допълни, че той ще бъде засегнат най-малко от ограничителни мерки. Той увери, че хората ще бъдат информирани по всякакъв възможен начин за промените в движението, включително и по ел. таблата на спирките.








Водещи

Най-четени