С кушии гоним зимата и посрещаме пролетта 12.03 | 10:57

Според преданията на този ден Св. Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бог да проси за лято

От Елена Кирилова

Тодоровден е църковен празник, известен още под имената Конски великден и Тудорица, който се празнува в първата събота от началото на Великденския пост.

На този ден православната църква почита паметта на свети Теодор Тирон.

Според преданията на този ден Св. Тодор обличал девет кожуха и отивал при Бог да проси за лято.

Празникът се отбелязва с т.нар. кушия – надбягване с коне. Според традицията конят, който завърши първи състезанието, бива накичен с венец и тръгва пръв към селото, където в дома му го чака мома или млада булка.

На Тодоровден се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата.

На много места в страната празникът ще бъде отбелязан според традицията.

На хиподрума в Банкя ще има три надбягвания на коне от чистокръвна английска порода, а по-късно ще се състои и народна кушия. Освен това ще има и мини-състезание на колички с радио управление. Гост на събитието ще бъде група циркови артисти от Киргизия - трупа "Ешимбекови”. Организаторите плануват да продължат дългогодишната традиция и да направят и най-голямото хоро.

В столичния квартал "Бенковски" празникът ще бъде отбелязан по инициатива на читалище "Георги Бенковски и Конния ескадрон на МВР. След тържествено посрещане на конете на площада ще има конни състезания на стадиона в квартала.

В седем населени места в Пловдивска област днес ще се състоят традиционни кушии и нестандартни състезания по повод Тодоровден. Ще има конкурси за най-красиви и най-грозни коне и магарета. На някои места ще се избира дори най-добър кон-орач.

Ново село пък ще се заложи на атрактивните надпреварвания, сред които и надбягвания с колесници. Надбягване с коне ще има и на плажа в Бургас.

С традиционни кушии Тодоровден ще бъде отбелязан и в разложкото село Бачево. Там празникът ще започне с ритуално захранване на конете на площада, което ще бъде последвано от надбягвания с коне, както и надтегляне за изпитване на силата на конете.

В Арбанаси ще се проведе конкурс за най-гиздав кон. Празникът ще започне с водосвет от Великотърновския митрополит Григорий, който ще отслужи днес за здравето на животните и на ездачите от клуба по конен спорт "Калоян-92".

Кюстендилското село Богослов организира конкурс за най-атрактивно превозно средство. Осен това ще има и парад на двуколки и каручки, както и конкурс за най-красив жребец.

Водещи

Най-четени