С нови проекти гарантираме сигурността на външните за ЕС български граници 04.05 | 16:11

Осигурени са над 18 млн. лева за реализацията на проектите

От Деляна Петкова

Правителството одобри изпълнението на нови проекти, с които ще се гарантира още по-висока степен на сигурност на външните за Европейския съюз български граници, съобщават от пресцентъра на МС.

Допълнителните мерки, чиято реализация е осигурена с 18 333 500 лв., включват въздушно наблюдение на външните граници, осигуряване експлоатацията на летателните апарати над море и в зимни условия, осъществяването на граничния режим в териториалното море и вътрешните морски води.

Отпуснатите средства са и за настройка на доставените по Инструмента Шенген базова и мобилни станции за осъществяване на връзка с обзорната сензорна система, както и за финансиране на проекта за присъединяване на България към системата ШИС ІІ и EUCARIS, отнасяща се до Договора от Прюм.

Предвидено е и финансирането на конкретни дейности във връзка с присъединяването на Република България  към Шенгенското пространство в съответствие с потребностите на Министерство на отбраната и областните управители на Софийска, Бургаска, Видинска, Кюстендилска и Ямболска области.

Водещи

Най-четени