С техните портокали - по техните глави: Връщаме на Гърция развалената стока 05.03 | 17:43

Опитват се да пробутат нискокачествена стока на българския пазар

От iNews.bg

19 тона портокали и 3 тона прясно зеле с неясен произход ще бъдат върнати в Гърция. Това каза инж. Антон Величков, заместник изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), във връзка с проверки за произход и качество на преси плодове и зеленчуци, влизащи в страната ни през граница, предаде "Нова телевизия". Проверките продължават до края на април. 

"Движението по отношение на стоката с произход от Гърция не е засилено. Минали са общо 11 пратки, две от тях са върнати – това не е малък процент, при това в рамките на два дни", заяви той. Основната цел на тези проверки е да не се допусне нискокачествена стока да бъде реализирана на нашия пазар.

"Проверките ще продължат до края на април. Няма да има почивни дни, възможно е и нощно време да се провеждат", поясни заместник изпълнителният директор на БАБХ. Той заяви, че са получили сигнали, че от борсата от Солун се товарят некачествени стоки. "Затова сме по-бдителни на "Кулата" и на "Илинден", уточни инж. Величков.

Засилени проверки ще има и на борсата при село Кърналово до Петрич. "Там също ще има внезапни проверки за качество и произход на стоката. Районът е такъв, че има доста местни търговци, които ходят в борсата в Солун и купуват по-нискокачествена стока, а след това се предлага на нашата борса в Кърналово", добави той като допълни, че точно това искат да предотвратят.

След падането на блокадата на българо-гръцката граница, Агенцията по безопасност на храните очаква у нас да влезе развалена продукция с произход Гърция.

Водещи

Най-четени