САЩ искат арест на още четирима българи подобно на Желяз Андреев 12.04 | 16:30

Засега нямаме намерение да ги арестуваме, заяви Сотир Цацаров

От iNews.bg

Интерпол иска да бъдат задържани още четирима души по обвинения сходни със случая на Желяз Андреев. Това каза на извънреден брифинг главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде БГНЕС. "Лицата са установени и те се намират на територията на София. Това са двама мъже родени през 1980 и 1986 г., и две жени, родени през 1969 г. и 1987 г.", уточни Цацаров.

Той допълни, че единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях, е незабавно издаване на постановление и задържане. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни главният прокурор. "При развитието на фактите до момента и при наличието на изводите в определението в Добрич, след като направихме и обсъждане с колегите от международния отдел във ВКС, ние стигнахме до извода, че на този етап не се следва да се задържат лицата", категоричен е главният прокурор.

Цацаров настоява да се проведат и консултации между правосъдното министерство и Държавния департамент на САЩ, за да бъдат изпълнени всички условия по договора между двете страни и уточни, че при определени обстоятелства и престъпления, договорът дава възможност лицата да бъдат екстрадирани, но не и в тези случаи. Малко по-рано днес към такива консултации бе пристъпено по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Главният прокурор допълни още, че е изпратил писмо до Цецка Цачева с искане за такива консултации, в които и самият той е готов да се включи. Сотир Цацаров коментира и казуса с освободения вчера от съда в Добрич Желяз Андреев. Той каза, че прокуратурата няма да протестира освобождаването му от ареста и, че данните по делото не изискват неотложност, тъй като самата процедура е от 2016 г. и през изминалия период никой не е потърсил съдействие от българските власти.

В същото време тази вечер пред съдебните палати в цялата страна близки и познати на Андреев ще излязат на протест в негова подкрепа.

Водещи

Най-четени