СДС: Премиерът на реформаторски кабинет трябва да посочи ГЕРБ 16.12 | 11:16

От Блока са съгласни с Борисов за въвеждане на мажоритарна система, но само за половината места в парламента

От iNews.bg

Реформаторският блок може и да състави ново правителство с получения от президента мандат, но премиерът в него трябва да бъде от ГЕРБ. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на СДС Румен Христов. Пред БНР той заяви категорично, че кандидатът за нов министър-председател в кабинет в рамките на настоящия парламент трябва да бъде посочен от партията на Бойко Борисов. "Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за премиер. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет", каза Христов. Той обаче уточни и че за момента никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от страна на Реформаторския блок.

Христов изрази надежда, че наистина ще има възможност за съставяне на правителство в рамките на 43-тото народно събрание. Според него държавните интереси трябва да стоят над партийните. "Мисля, че те ще намерят сили в себе си да загърбят тяснопартийните интереси. Защото и Патриотичният фронт имат полза от предсрочни избори, в известна степен и ГЕРБ, но държавните интереси трябва да бъдат над партийните", каза още Христов.

Заместник-председателят на СДС изрази надежда и че до началото на другата седмица Реформаторският блок и ГЕРБ ще проведат среща, на която ще обсъдят възможностите за съставяне на нов кабинет.

Румен Христов задочно подкрепи и тезата на Бойко Борисов, която премиерът изказа снощи от Брюксел. Там той отбеляза, че ГЕРБ са готови да преговарят за правителство с мандата на РБ, но при условие, че запазването на парламента доведе до промяна в изборния кодекс и въвеждането на мажоритарната система, за което гласуваха около 80% от участвалите в референдума. "Гласовете им трябва да бъде уважени с въвеждане на смесена система – 120 пропорционално и и 120 мажоритарно избрани народни представители", каза Христов. Но допълни, че РБ ще отстоява своето виждане за въвеждане на смесена система, каквато е например в Германия. "Това дава възможност на по-малките формации да бъдат представени в парламента, защото това е важно заради представителността на всички, които имат отношение към политиката в един бъдещ парламент", каза още Христов.

Най-четени